Koas Korttelikylän rakentaminen käynnistyy Mäki-Matissa - kohteeseen moderneja opiskelijakoteja ja yhteisöllistä tilaa

Tiedote, julkaisuvapaa 27.4.2021

Koas rakennuttaa kolme 6–7-kerroksista opiskelijakerrostaloa Mäki-Matin kaupunginosaan, aivan yliopiston pääkampuksen viereen. Koas Korttelikylään valmistuu 226 asuntoa, joista osa on loft-henkisiä, korkealla parvella varustettuja koteja. Asukkaiden yhteiskäyttöön tulee suuri oleskelupiha sekä monipuoliset tilat saunomiseen, oleskeluun ja opiskeluun.

Keski-Suomen opiskelija-asuntosäätiö sr eli Koas rakennuttaa kolme uutta opiskelijoille suunnattua asuintaloa Voionmaankadun ja Pitkäkadun varteen. Uusien talojen tieltä on purettu kevään aikana Jyväskylän konservatoriolta ja Koasilta tyhjäksi jäänyt rakennus. Soihtu on jo aloittanut samaan kortteliin kahden talon rakentamisen.


– Korttelikylässä on kyse hyvin harvinaisesta täydennysrakentamisesta. Pääsemme rakentamaan kerralla lähes koko korttelin. Koas ja JYY:n Soihtu tekevät korttelin kehittämisessä tiivistä yhteistyötä. Rakennukset sijoittuvat katujen varsille ja korttelin keskelle jää viihtyisä oleskelupiha. Yhteen Koasin taloista sijoittuvat kaikkien korttelin asukkaiden käyttöön suunnitellut yhteistilat. Muunneltaviin, runsaan 500 neliön tiloihin tulee ryhmätyöhuoneita, opiskelutiloja työpisteineen, suuret saunatilat sekä hengailutilat oleskelua, elokuvien katselua ja pelailua varten, Koasin toimitusjohtaja Matti Tanskanen kertoo.

 

Yhteiskäyttötilat ovat osa resurssiviisasta jakamistaloutta

 Korttelikylä-nimen taustalla on ajatus urbaanista kyläfiiliksestä ja yhteisöllisyydestä. Suurissa yhteistiloissa voi viettää vapaa-aikaa ja opiskella yhdessä muiden kanssa. Jokaisella asukkaalla on kuitenkin mahdollisuus vetäytyä lepäämään ja lataamaan akkuja oman kodin rauhaan. Talojen suunnittelussa korostuu myös jakamistalous – kaikkien tilojen ei tarvitse olla yksityiskäytössä, sillä resursseja voidaan hyödyntää viisaammin jakamalla.

– Yhteistilojen suunnittelussa toteutamme opiskelijoiden tarpeita. Ideoita olemme kyselleet muun muassa somessa ja tarkoituksena on jatkaa opiskelijoiden osallistamista, etenkin taloihin muuttavien asukkaiden kanssa.
Koas Korttelikylän kolmeen asuinrakennukseen valmistuu 203 yksiöitä (27–30,5 m2) ja 23 kaksiota (36–42 m2). Asuntojen huoneistoala on kokonaisuudessaan 6 509,5 m2 ja yhteistilojen 1 193 m2, kun mukaan lasketaan myös pyörä- ja irtaimistovarastot. Osa asunnoista varustetaan parvella, ranskalaisella parvekkeella tai pienellä terassilla.

– Opiskelijoiden keskuudessa asumiseen liittyvä vaatimustaso on selkeästi noussut ja asumista koskevat toiveet ovat aiempaa yksilöllisempiä. Me haluamme vastata asukkaiden toiveisiin. Korttelikylässä kokeilemme ensimmäistä kertaa loft-tyyppistä rakentamista. 50 asuntoon tulee korkea parvi, jossa mahtuu hyvin seisomaan. Asuntokantamme uudistumisesta huolimatta haluamme pitää kiinni tärkeistä perusarvoistamme. Opiskelija-asumisen on ennen kaikkea oltava kohtuuhintaista ja tuettava myös opiskelijoiden päätehtävää, opiskelua, Koasin hallituksen puheenjohtaja Tony Melville sanoo.

 

Ekologista ja energiatehokasta rakentamista

Koas Korttelikylän talojen rakentaminen alkaa konservatorion purkutöiden päätyttyä huhtikuussa. Kahden ensimmäisen talon arvioitu valmistumisaika on joulukuussa 2022. Kolmas talo valmistuu maaliskuussa 2023. Pääurakoitsijana kohteessa toimii Pohjola Rakennus Oy Suomi ja arkkitehtisuunnittelusta vastaa helsinkiläinen INARO Oy.

– On hienoa päästä toteuttamaan Koasin kanssa opiskelijoille tarkoitettua, kokonaisuudeksi suunniteltua kohdetta. Tämä tosiaan tehdään moderneille opiskelijoille nimenomaan heidän tarpeensa huomioon ottaen. Heistä todella välitetään ja heille halutaan luoda hyvät puitteet myös opiskelun ulkopuolelle, Pohjola Rakennuksen Jukka Urvas sanoo.

Koas Korttelikylän kivirakenteiset talot ovat kapealinjaisia ja harjakattoisia. Julkisivut verhoillaan vaaleanharmaalla tiilellä.

– Olemme olleet tässä mielenkiintoisessa hankkeessa mukana asemakaavan viitesuunnittelusta lähtien. Kahden toimijan voimavarat yhdistämällä on pystytty saamaan enemmän aikaan. Rakennukset kiertyvät talojen asukkaat kokoavan sisäpihan ympärille. Kulkureitit ja toiminnot tukevat luontevien sosiaalisten kontaktien syntymistä asukkaiden välillä. Yhteistilat on sijoitettu katutasoon, jolloin ne aktivoivat myös ympäröivää kaupunkia, kohteen pääsuunnittelija, INAROn Sami Heikkinen kuvailee.

Koasin ympäristöarvojen mukaisesti Koas Korttelikylä toteutetaan korkeimpaan A-energialuokkaan. Talojen energiankulutusta minimoidaan jäteveden lämmöntalteenottojärjestelmällä ja vesi-ilmalämpöpumpuilla.

 

Näkymäkuva Pitkäkadulta 2_M.jpg

 

 

Keski-Suomen opiskelija-asuntosäätiö sr eli Koas rakennuttaa, ylläpitää ja vuokraa asuntoja opiskelijoille Jyväskylässä. Vuonna 1975 perustettu säätiö tarjoaa helppoa, edullista ja turvallista vuokra-asumista kaikille peruskoulun jälkeisissä oppilaitoksissa opiskeleville. Kaikkien Koasin tuhansien asukkaiden vuokraan kuuluu aina vesi, vihreä sähkö, netti sekä pesulan käyttö. Koas tähtää hiilineutraaliksi vuoteen 2030 mennessä. Koas - tilaa olla sinä.

 

Pohjola Rakennus Oy Suomi rakentaa vuosittain yli 2000 viihtyisää ja laadukasta kotia. Yritys on yksi Suomen suurimmista rakennusalan toimijoista. Pohjola Rakennuksen palveluksessa on yli 3 000 ammattilaista, joista lähes 250 on omaa henkilökuntaa. Viime vuonna yrityksen liikevaihto oli 315 MEUR ja asiakastyytyväisyys 4,4/5. Pohjola Rakennuksen menestyksen takana ovat osaamisen jatkuva kehittäminen sekä palveluvalmis asenne.

 

Helsinkiläinen INARO Oy yhdistää maisema-, kaupunki- ja arkkitehtisuunnittelun sekä erikoisalat kokonaisuudeksi, joka mahdollistaa kestävät suunnitteluratkaisut. INAROn Suunnitelmat ovat aina osa laajempaa kontekstia: kaupunki-ja luonnonympäristöä, kulttuuria sekä yhteiskuntaa. Rakennetussa lopputuloksessa materiaalit, tilat ja kasvillisuus luovat ainutlaatuisia paikkoja elämälle. Yritys on perustettu vuonna 2007 (Serum arkkitehdit Oy). Vuonna 2019 nimeksi vaihtui INARO. Vuonna 2018 yrityksen liikevaihto oli 1,3 MEUR ja se työllisti 20 työntekijää.

 

 

Lisätietoja:

 

Koasin toimitusjohtaja Matti Tanskanen, puh. 050 545 0010, etunimi.sukunimi@koas.fi

 

KOASSI-lehti

Valitse julkaisun artikkeli liu'uttamalla painiketta.