Kankaalle valmistuu 110 uutta asuntoa 

Koas Tower on valmistuessaan kaupungin korkein asuintalo 


Syksyllä 2018 valmistuvan talon asunnot ovat tehokkaita yksiöitä ja kaksioita. Valtaosa on 26-30-neliöisiä yksiöitä. 16 asunnoista on 32-38-neliöisiä kaksioita. Pienestä neliömäärästä huolimatta asunnoisssa on avaruutta ja valoisuutta.

Huoneistotyypeissä on runsaasti vaihtelua, ja esimerkiksi osassa ylimmän kerroksen asunnoista on viisto katto. Puolet talon asunnoista avautuu lisäksi kahteen ilmansuuntaan.

Rakennuksen yhteistilat sijoittuvat kahteen alimpaan ja kahteen ylimpään kerrokseen siten, että ne mahdollistavat luontevan kohtaamisen. Koas Towerista tulee yhteisöllinen huomispäivän opiskelijatalo. 

Esimerkiksi talon ullakkokerroksessa sijaitsevat sauna- ja oleskelutiloista on upeat näkymät eri puolille Jyväskylää.
Polkupyöräparkki sijaitsee kahdessa tasossa alakerrassa.

Koas ja YIT Rakennus Oy  järjestivät talon suunnittelusta arkkitehtuurikilpailun, sillä talosta tulee korkeutensa vuoksi Kankaan alueen maamerkki.

Kutsukilpailun voitti Linja Arkkitehdit Oy Oulusta FaBRICK-nimisellä ehdotuksellaan. Kutsukilpailuun osallistuivat lisäksi jyväskyläläinen Arkkitehtipalvelut Oy sekä helsinkiläinen Anttinen Oiva Arkkitehdit Oy. 

Koasin toimitusjohtaja Matti Tanskanen sanoo, että kilpailun tavoitteena oli löytää tulevaisuuden opiskelija-asumiselle näyttävä tornitaloratkaisu, joka on kaupunkikuvallisesti, teknisesti ja taloudellisesti toteuttamiskelpoinen sekä miljööseen sopiva.

- Kankaan alue on sinänsä jo kiinnostava. Hienoa, että luomme tänne viihtyisiä opiskelijakoteja, Tanskanen kertoo.

Rakennus on voimakasilmeinen ja luonteikas ympäröivän alueen majakka. 15 maanpäällisellä kerroksella ja ullakkokerroksella se tulee olemaan kaupungin korkein asuinkerrostalo.

 FaBRICK on energiataloudellinen. Selkeämuotoinen rakennusmassa on jo perusluonteeltaan energiatehokas. Massiiviset rakenteet tasaavat lämpötilavaihteluja ja maltillinen ikkuna-aukotus pienentää ulkoisia lämpökuormia. Rakennuksen etälänpuoleinen kattolape on suuntaukseltaan ja kaltevuudeltaan optimoitu aurinkoenergian hyödyntämiseen.
Palkintoraadin mielestä FaBRICK-ehdotuksessa voimakasilmeinen tornin hahmo ja kattomuoto täyttävät kaukomaiseman ja kaupunkikuvan suhteen esitetyt vaatimukset.
- Tiilijulkisivut sopivat alueelle ja jatkavat Kankaan tiiliteemaa. Pystysuuntaisessa ikkuna-aukotuksessa on julkisivuja hienosti rytmittävä ote, kiittää raati.


Tornitalon tiiliseinä näyttää liukuvärjätyltä. 
Ville Niskasaari Linja Arkkitehdit Oy:stä sanoo, että he halusivat  luoda rakennuksesta vanhaan teollisuusmiljööseen sopivan karunkauniin rakennuksen, jossa on vanhan teollisuusmiljöön romantiikkaa, mutta uudella twistillä. Esimerkkinä hän mainitsee veistoksellisen kattomuodon ja tiiliseinän yhdistelmän.
- Rakennuksen arkkitehtuurin täytyy kestää aikaa, viisikymmentä, jopa sata vuotta. Sen täytyy olla sekä ympäristöönsä sopiva että omaleimainen, selvittää Niskasaari.
Niskasaaren mukaan arkkitehtitoimisto paneutui suunnitteluun suurella kunnioituksella ja kunnianhimolla.
- Jyväskylä on arkkitehtuurikaupunki, Alvar Aallosta lähtien, ja Koas Tower tulee erottumaan kaupunkikuvassa selvästi, Niskasaari sanoo.

Palkintolautakuntaan kuuluivat Keski-Suomen opiskelija-asuntosäätiön nimeäminä edustajina toimitusjohtaja Matti Tanskanen ja hallituksen puheenjohtaja Esa Salokorpi. YIT Rakennus Oy:n nimeäminä edustajina olivat aluejohtaja Mikko Räty ja rakennuttajapäällikkö Seija Takanen. Suunnitteluarkkitehti Pirjo Heinänen ja kaupunkikuva-arkkitehti Vesa Kantokoski toimivat Jyväskylän kaupungin edustajina.

 
- Koas Tower on jatkoa kolmelle aiemmalle opiskelija-asuntohankkeelle jotka Koas ja YIT Rakennus Oy ovat yhteistyössä Jyväskylään toteuttaneet, kertoo  YIT Rakennus Oy:n aluejohtaja Mikko Räty. Kohteen myötä näissä yhteishankkeissa valmistuneiden opiskelija-asuntojen määrä nousee kokonaisuudessaan noin 650 asuntoon. Kaikki ovat sijainniltaan keskeisillä paikoilla ja osaltaan vahvistavat Jyväskylän vetovoimaisuutta tarjoamalla opiskelijoille uusia nykytekniikalla varustettuja asuntoja lähellä keskustaa ja oppilaitoksia.

 
Koasin rakennuksissa on tehty aiemminkin edistyksellisiä ratkaisuja. Marraskuussa valmistuvaan Heikinsillan rakennukseen valmistuu aurinkovoimala, joka tuottaa sähköä asukkaille. Ratapiha-rakennus sai vuonna 2010 Keski-Suomen rakennusinsinöörit ja -arkkitehdit RIA ry:n tunnustuksen innovatiivisesta ja hyvin toteutetusta opiskelijoiden keskusta-asumisesta.

Kankaan alue, verkko.jpg

Yhteisöllinen, ekologinen ja taiteellinen Kangas

Kankaan alue sijaitsee luonnonsuojelualueen ja Tourujoen vieressä ja vain kilometrin päässä kaupungin keskustasta. Se on entistä tehdasaluetta. Ensimmäinen paperitehdas aloitti toimintansa vuonna 1874, ja viimeinen lopetti toimintansa vuonna 2010. Alueen vanhoja tiilirakennuksia on remontoitu. Entisessä tehdasrakennuksessa työskentelevät jo muun muassa Jyväskylän ammattiopiston luovien alojen opiskelijat.
Alueelle rakennetaan parhaillaan uusia koteja 5000 kaupunkilaiselle. Työpaikkoja alueelle tulee noin 2100. Ensimmäiset asukkaat uusiin taloihin muuttavat ensi vuonna.


Kankaan alue on jo nyt myös taiteen ja tapahtumien näyttämö. Alueella on sekä pysyviä että väliaikaisia taideteoksia. Aluetta suunnitellaan lisäksi One Planet Living -konseptin mukaan. Sen tavoitteena on muun muassa vähentää hiilidioksidipäästöjä ja jätteen määrää sekä säilyttää luonnon monimuotoisuutta. Alueella hyödynnetään uusiutuvia energianlähteitä, kuten aurinkoenergiaa. Kankaalla on myös helppo elää ilman autoa, sillä suunnittelussa on huomioitu lähiliikkuminen. 

KOASSI-lehti

Valitse julkaisun artikkeli liu'uttamalla painiketta.