Välty vesivahingolta

Lämmin suihku baari-illan jälkeen kuulostaa rentouttavalta, mutta voi aiheuttaa jopa kymmenien tuhansien eurojen vahingot.


 Koasin opiskelija-asunnoissa sattuu vuosittain tapauksia, jossa lattiakaivon päälle sammunut opiskelija aiheuttaa unillaan itselleen ison laskun. Näin kävi myös Samulle:

– Olin kavereiden kanssa juhlimassa ja univelkojakin oli kasaantunut. Kun porukka alkoi kadota koteihinsa, sain neronleimauksen käydä suihkussa ennen nukkumaanmenoa. Ja siinä sitä aamulla herättiin, kun kämppis hakkasi ovea ja huusi: suihku kiinni, kertoo puusepäksi opiskeleva Samu.

Vesi kerkesi valua suihkussa 5-6 tuntia ennen kuin kämppäkaveri oli huomannut veden tulvineen asuntoon. Vesi ei ollut päässyt valumaan viemäriin, sillä Samu oli tukkinut istuessaan kylpyhuoneen lattiakaivon. 

– Vettä oli valunut kylpyhuoneesta muualle asuntoon ja sitä oli pahimmillaan viisi senttiä lattian päällä. Aloimme kauhoa vettä pois ämpärien avulla, kunnes Koasin päivystäjä tuli imemään vesiä pois vesi-imurilla, Samu kertoo.

Kuivauksen ajaksi pois asunnosta

Kuivausoperaatio aloitettiin heti, joten Samun ja kämppisten täytyi muuttaa pois asunnosta. Samu
pääsi asumaan tilapäisesti kaverinsa ja siskonsa asunnoissa remontin alussa.Vuokranantaja ei ole vastuussa sijaisasumisen järjestämisestä  huolimattomuudesta aiheutuneissa vahingoissa. Koas halusi kuitenkin auttaa Samua ja tarjosi hänelle sijaisasuntoa loppuremontin ajaksi. 


Vesivahinko sattui vuoden alussa. Samu oli rehellinen ja kertoi, miten asiat olivat menneet.
Hänen tarinansa on tyypillinen esimerkki vesivahingosta; pieni huolimaton teko aiheuttaa  ylimääräistä kiusaa usealle taholle. Vesiryöpyn jälkeen alkoi kuukausien selvittelyprosessi. Osallisina tapauksessa olivat Koas, vakuutusyhtiö, naapurit, Samun lähipiiri ja tietenkin Samu. Valitettavasti vesi oli kerennyt valumaan rakenteita pitkin alakertaan, joten naapureillekin koitui harmia. Asiaa mutkisti myös se, ettei Samulla ollut kotivakuutusta. Kattokin täytyi saada pään päälle, joten evakkopaikkakin oli saatava läheisiltä.

Tarkasta vakuutuksesi

Vesivahingot ovat aina erilaisia -  niin myösvakuutusyhtiöiden ehdot. Vakuutusyhtiöt ovat huomanneet, että opiskelijoita kellahtaa yhä useammin alkoholipainotteisen iltojen päätteeksi nukkumaan lattiakaivojen päälle. Tämän vuoksi yhtiöt ovat alkaneet kiristää vakuutusehtojaan.  Jos vahingon katsotaan aiheutuneen asukkaan törkeästä huolimattomuudesta tai alkoholilla katsotaan olevan vahinkoon syy- ja seuraussuhde, yhtiö voi vähentää vastuutaan korvaamisessa tai evätä sen jopa kokonaan.

Paljon korvattavaa

Ei myöskään kannata tuudittautua siihen, että vuokranantajan vakuutus korvaa kaikki kiinteistöön
liittyvät kulut. Vakuutusyhtiöt perivät korvauksia itse vahingon aiheuttajalta, jos tulkitaan, että vahinko oli tuottamuksellisesti aiheutettu. Vahingon korvausvastuun myötä myös naapuristolle aiheutuneet vahingot tulevat usein aiheuttajan korvattaviksi. Näin tapahtui myös Samun tapauksessa. Näistä kaikista voi kertyä iso potti maksettavaksi, mikä on nuorelle opiskelijalle usein tiukka paikka.

Selvittelyprosessi Samun kohdalla oli piinallinen, sillä korkeimmillaan korvauksia pyydettiin jopa
yli 20 000 euroa.

Laaja kotivakuutus on paras

Yleisellä tasolla laaja kotivakuutus kattaa äkillisen ja ennalta-arvaamattoman vahingon.Koas suosittelee asukkaitaan ottamaan laajan kotivakuutuksen ja tarkistamaan, että vakuutusehdot kattavat vesivahingot. Lisäksi kannattaa selvittää, korvaako oma vakuutus myös tilapäisasumisen. Kokemus on opettanut, että kannattaa vakuuttaa itsensä kunnolla. Vesivahinko voi sattua kenelle tahansa!

 

Jälkikäteen Samu on ajatellut, että tekevälle sattuu ja virheistä oppii. Kovin traumaattinen
kokemus tämä ei kuitenkaan ollut, sillä Samu halusi palata asumaan takaisin samaan asuntoon. Tapahtuneesta oppineena Samu on ottanut kattavat vakuutukset ja kiertää suihkun kaukaa juhlailtaisin. Hän on tyytyväinen, että asiat saatiin selvitettyä kaikkien osapuolien kanssa. 

-Nyt asialle voi jo vähän nauraakin, Samu kertoo hymähtäen.


Teksti: Anniina Nykänen

KOASSI-lehti

Valitse julkaisun artikkeli liu'uttamalla painiketta.