Eroon kodintuholaisista

Luteet, turkiskuoriaiset, torakat, sokeritoukat ja häröt ovat kodin kutsumattomia vieraita. Jos löydät niitä asunnostasi, tee välittömästi vikailmoitus http://www.koas.fi-sivuilla "Tee vikailmoitus". Alan ammattilaiset kartoittavat tilanteen ja tekevät torjunnat.

Seuraavassa on esitelty Keski-Suomessa yleisimmin esiintyvät kodintuholaiset. Asiantuntijana on Pohjolan Desinfiointi Oy:n tuholaistorjuja Jari Kansanaho.


lutikka.jpgVerenimijä lude
Lymyilee seinän ja sängyn rakenteissa. Leviää paikoissa, joissa yöpyy paljon ihmisiä, kuten hotelleissa. Lude ja sen toukat imevät ihmisestä ja kotieläimistä verta. Puremasta ei tule aina oireita. Toisinaan puremakohta kutisee, kirvelee ja siihen nousee paukama. Lude ei levitä tauteja Suomessa.

Luteet kuolevat muutamassa tunnissa yli 15 asteen pakkasessa. Kun tulet matkoilta, vie matkalaukut talvella parvekkeelle. Kaikki luteen kehitysasteet kuolevat myös kuumassa. Kun matkalaukkuja pitää yli 60-asteisessa saunassa muutaman tunnin, tuholaiset kuolevat.

Tyhjät muuttolaatikotkin kannattaa desinfioida pakkasessa tai kuumassa saunassa. Vaatteisiin luteet eivät tartu.


Vaatteiden syöjä turkiskuoriainen

turkiskuoriainen.jpgTuholainen tekee pieniä reikiä luonnonkuituisiin vaatteisiin ja mattoihin. Likaiset tekstiilit ovat sen herkkua. Toukka piileskelee välipohjatäytteissä, listojen ja mattojen alla ja komeroissa ja leviää talojen ilmastokanavien kautta. Myös toukkien tyhjät hylsyt paljastavat tekstiilituholaisen.Kiemurteleva sokeritoukka
sokeritoukka.jpgSokeritoukka elää kosteissa tiloissa ja on yleisin alimmissa kerroksissa. Se kulkee huoneistosta toiseen putkien läpivientien kautta. Nopealiikkeinen sokeritoukka elää pimeässä ja luikahtaa viemäriin, kun kylppäriin sytytetään valot. Se syö pahvin lisäksi muun muassa ihosta viemäriin joutunutta nöyhtää. Sokeritoukasta ei ole terveyshaittaa, mutta niin kuin muutkin tuholaiset, se viihtyy sitä paremmin, mitä enemmän kodista löytyy likaa ja tavaraa.


härö.jpgJauhoihin muniva härö
Lentävät häröt kulkeutuvat kotiin jauho-, hiutale- tai pähkinäpussien mukana. Yleensä ne joutuvat elintarvikkeisiin jo myllyissä tai varastoissa.

Elintarviketuholaisten leviämistä ehkäisee parhaiten hävittämällä vanhat jauhot. Jos tuholaisia on kaapissa, uudet jauhot ovat käyttökelpoisia, kun ne pakastaa viikoksi, sillä kylmyys tuhoaa munat. Leviämistä voi ehkäistä myös sulkemalla jauhot peltipurkkeihin.


Torakka.jpgTauteja levittävä torakka
Torakka lepää päivät lattian ja seinien halkeamissa ja lähtee yö pimeydessä syömään keittiöön. Litteän ruumiin ansiosta se piiloutuu minne tahansa, liikkuu salamannopeasti, pystyy kiipeämään seinille ja tekemään jopa loikkia. Sänkyyn se ei tunge.

Torakka saattaa tulla tuliaisena hotelleista ulkomaanmatkalta. Ulosteillaan torakat pilaavat elintarvikkeita ja levittävät tauteja, muun muassa salmonellaa.

 

KOASSI-lehti

Valitse julkaisun artikkeli liu'uttamalla painiketta.