Humpan bileissä ja kokouksessa

Ruokaa, juomaa ja kivaa fiilistä


- Tultiin katsomaan minkälaisia naapureita meillä on, vastaavat Nivalasta Jyväskylään muuttaneet Enna Vähäsöyrinki ja Joona Ranta-Nirkku kysymykseen, miksi Humpan asukastoimikunnan syysbileet ja asukasyleiskokous kiinnostivat.

- Olemme kotoisin pieneltä paikkakunnalta ja tottuneet siihen, että tunnemme ympärillä asuvat ihmiset. Kun tietää ketä lähellä asuu, jo siitä syntyy kodin tuntua, Enna kuvailee.
Humpan asukastoimikunta kokoontuu 4-5 kertaa vuodessa; esimerkiksi grillijuhliin tai yhdistettyihin kokous- ja bileiltoihin.

Koasilta vuosittainen määräraha

Tilaisuuksiin ovat tervetulleita kaikki asukkaat. Esimerkiksi kokouksiin ihmisiä houkutellaan ilmaisella ruualla ja juomalla. Tavallista onkin, että kokouksien jälkeen järjestetään yhteiset bileet.
Teemu Jernfors muistelee, että itsekin tuli aikoinaan ensin grillibileiden tarjoilujen houkuttelemana paikalle, tapasi siellä mukavia ihmisiä ja on sen jälkeen pitänyt yhteyttä.

Koas on varannut jokaiselle asukastoimikunnalle vuosittaisen määrärahan. Määrärahan suuruuteen vaikuttaa se, miten paljon taloissa on asukkaita. Humpassa vuosisumma on tuhannen euron hujakoilla. Määrärahalla voi kustantaa kokoustarjoiluja, juhlia tai retkiä sekä ostaa yhteiseen käyttöön pelejä, lehtiä, urheiluvälineitä tai vaikka vieraspatjoja.

Ideat hankinnoista tulevat asukkailta, joko facebookin seinälle, sähköpostiin tai että tullaan kokouksiin kertomaan toiveista. Viimeksi Humpassa on ostettu kahvakuulat kuntosalille, puita pihagrilliin ja hiekkaleluja lapsille.

Ei mitään jäykistelyä

Bonusrahojakin maksetaan. Humppa sai energiansäästön kannustepalkkiona 534 euroa. Raha päätettiin käyttää kerhotilan kunnostamiseen: uusi taulu, verhot ja sohva.
- Kunnostus on vielä vähän kesken. Mutta tähän halusimme laittaa rahat, koska kerhohuone on kaikille avoin paikka ja on mukavampi viettää täällä aikaa, kun tila on viihtyisä, kertoo asukastoimikunnan jäsen Kaisa Uski.

Kokouksissa päätetyt asiat kirjataan pöytäkirjaan, ja Koasin asukasisännöitsijä tarkistaa varoja myöntäessään, että päätös löytyy pöytäkirjasta.
Katriina sanoo, ettei edes puheenjohtajana olo käy raskaaksi.
- Joistakin asioista on pidettävä huolta, kuten että kokouskutsu lähtee ajoissa asukkaille ja että kokoukset on pidetty sääntöjen mukaisesti.Tärkeää on kuitenkin luoda rento ilmapiiri, jotta ihmiset haluavat tulla kokouksiin ja kertoa asioista. Koetetaan välttää sellaista virallista jäykistelyä.


Yläkuvassa Enna Vähäsöyrinki (vas.), Joona Ranta-Nirkku, Jenni Viitanen, Aleksi Lahtonen, Teemu Jernfors, Kaisa Uski, Katriina Ojala ja Olli Pennanen.

 

KOASSI-lehti

Valitse julkaisun artikkeli liu'uttamalla painiketta.