Asukastoimikunnasta:
"Kavereita, harrastuksia ja meriittejä työelämään"
Kun Laura Nurmi muutti viisi vuotta sitten Jyväskylään, hän ei tuntenut kaupungista ketään. Niinpä takia hän lähti mukaan asukastoimikuntaan – saadakseen kavereita.
Nopeasti hän tutustui muihin opiskelijoihin ja löysi uusia harrastuksia, kuten lautapelien pelaamisen. Myös itse asukastoimikuntatyöskentely tuntui helpolta ja mukavalta.
- On ollut mielenkiintoista päästä tutustumaan eri kohteisiin ja siihen, miten erilaista tekemistä talojen asukastoimikunnat ovat keksineet. Vuoden alussa Laura Nurmi valittiin AsuVan puheenjohtajaksi. Nyt hänen tehtäviinsä kuuluu valmistella AsuVAn kokouksia, suunnitella vuosittaisia tapahtumia ja kaiken kaikkiaan pitää langat käsissään.
Niin, muistutetaan tässä välissä kaikille uusillekin Koasin asukkaille muutama fakta asukastoimikunnasta ja AsuVasta eli asukastoimikuntien yhteistyövaltuuskunnasta. Koas myöntää jokaiselle kohteelle (= talo tai useampia taloja) vuosittaisen määrärahan. Suuruus määräytyy asukkaiden lukumäärän mukaan, mutta pienissä kohteissa määräraha on suhteessa suurempi kuin isoissa. Asukastoimikunta päättää rahan käytöstä asukkaiden toiveiden mukaisesti.
Jos määrärahaa jää käyttämättä, puolet siitä siirretään kohteen käyttöön seuraavalle vuodelle. Puolet käyttämättä jääneestä summasta siirtyy AsuVan käyttöön. Silloin se voidaan käyttää kaikille yhteisiin tapahtumiin.
Jokainen asukastoimikunta valitsee keskuudestaan AsuVan edustajan. Hän toimii Koasin ja asukkaiden välisenä linkkinä ja huolehtii, että asukkaiden ääni kuuluu Koasin päättäjien korviin. Lisäksi edustaja välittää tietoa asukkaille Koasin päätöksistä ja suunnitelmista.
Mutta mitä ne asukkaat saavat asukastoimikunnasta, jotka itse eivät ole innokkaita olemaan mukana?
- Jos ei ole aikaa käydä kokouksissa tai tapahtumissa, voi Facebookin kautta kertoa toiveistaan, mitä Koasin myöntämillä rahoilla hankittaisiin yhteiseen käyttöön, Laura Nurmi aloittaa.
Hän tietää kokemuksesta, että tapahtumien järjestämisessä tai hankinnoista päätettäessä tärkeintä on miettiä, minkälaisia ihmisiä talossa asuu ja missä talo sijaitsee.
- Esimerkiksi lapsiperhetaloissa grillijuhliin järjestetään lapsille omaa toimintaa. Ja täällä Laajavuoressa frisbee-kiekkoja on pyydetty ostettavaksi, koska rata on vieressä.
Joissakin kohteissa asukkaat ovat ehdottaneet polkupyörän hankkimista. Sitä voi lainata vierailleen tai jos oma pyörä on rikki. Vakiohankintoja monessa talossa ovat olleet vieraspatjat. On hankittu myös silitysrautoja ja tehosekoittimia. Konsassa, jossa asuu paljon musiikinopiskelijoita, on järjestetty jameja ja Kotiraiteen ja Ratapihan asukkaat ovat järjestäneet Ravintolapäiviä.
Kokouksiin väkeä on saatu houkuteltua tarjoiluilla.
- Joo, monet tulevat kokouksiin, kun tietävät, että siellä saa hyvää ruokaa ja joskus myös juomaa, Laura tietää.
Asukastoimikunnan puheenjohtajat, sihteerit tai AsuVan edustajat eivät saa palkkaa työstään. Vuosittain heille järjestetään kuitenkin vaivanpalkkana virkistys- ja koulutusmatka, mikä on yleensä ollut laivaristeily.
Laura Nurmi on kokenut tehtävänsä yhtenä hyvänä puolena sen, että on saanut kokemusta työelämässä vaadittavista tehtävistä, kuten kokoustekniikasta, pöytäkirjojen laatimisesta, neuvotteluista - ja nykyisessä tehtävässä myös budjetoinnista.
- Kaikki tämä näyttää hyvältä CV:ssä, varsinkin nuorilla, joilla ei ole vielä työkokemusta. Näin voi osoittaa työnantajalle, että pystyy sitoutumaan työhön ja tulee toimeen toisten kanssa.