Musta koronavuosi takana – mitä Teams-palavereissa saatiin Koasilla aikaan?

Koas asetti koronapandemian aikana terveyden ykköseksi. Olemme omalta osaltamme huolehtineet asukkaiden ja henkilöstön ja kumppaniyritysten henkilöstön terveydestä. Kiireettömiä korjaus- ja huoltotoimia asutuissa asunnoissa minimoitiin. Koasin toimiston väki meni osittain etätöihin ja palvelu siirtyi sähköisiin järjestelmiin. Voidaankin todeta, että koronapandemian vaikutukset Koasin toimintaan ovat olleet suhteellisen vähäiset – toiminnot ovat lukujen valossa jatkuneet lähes ennallaan. Uusia asuntohakemuksia käsiteltiin vuoden aikana 5 673 kappaletta. Ne johtivat 1 741 uuteen vuokrasopimukseen. Vikailmoituksia hoidettiin vuoden aikana runsaat 6 000.

 

DSC_1567.JPG

 

Koasin Kangas-kohde oli viime vuonna rakenteilla. Monisukupolvikohteen 105 asuntoa valmistui helmikuussa 2021. Uusia uudis- ja perusparannushankkeita oli suunnittelupöydällä useita. Säätiö käynnisti Koppari kohteen perusparannushankkeen viime tammikuussa ja uudet asukkaat muuttavat taloon joulukuussa 2021. Koppariin valmistuu yksiöitä ja kaksioita. Konservatorion nurkille nouseva Korttelikylä on säätiön kaikkien aikojen kallein projekti. 25 miljoonalla eurolla rakennetaan kolme taloa, joihin tulee 226 asuntoa.  Rakennustyöt alkoivat maaliskuussa vanhan Konsan purulla ja talot ovat muuttovalmiina parin vuoden kuluttua. 

 

Korttelikyla3_Koas.jpg

 

Pandemian taloudellisista vaikutuksista oli Koasille merkittävin kansainvälisten vaihto-opiskelijoiden ennenaikainen lähteminen keväällä ja heidän osittainen puuttuminen koko syyslukukaudelta. Menetimme vuokratuottoja runsaat 200 000 euroa. Säätiön kiinteistöjen tuotot olivat tilikaudella 14 700 000 €. 

Ja mihin nämä rahat viime vuonna käytettiin. Suurimmat erät olivat tilikauden poistot 4 758 000 €, energiakulut 2 268 000 € ja vuosikorjaukset 2 070 000 €. Korjauskuluista eniten käytettiin rahaa Auvilankujan Face Lift-projektiin, joka valmistuu tulevana kesänä. Tilikauden voitto oli 499 000 €. Säätiö varautuu myös tuleviin investointeihin ohjaamalla vuosittaisia voittovaroja investointirahastoon. Säätiön keskivuokra on 13,67 €/m2/kk, se on oleellisesti markkinavuokratasoa alhaisempi. Koasin vuokraan sisältyy vesi, sähkö, netti, pesulankäyttö ja soluasunnoissa myös wifi-reititin. Asuntovuokria ei viime vuonna korotettu lainkaan.

 

Koas asuminen rahat005.jpg

 

Koasille vastuullisuus korostuu jo meidän perustehtävän kautta – olemme yleishyödyllinen säätiö, ja meidän sosiaalinen vastuu näkyy opiskelijoiden kohtuuhintaisen asumisen järjestämisessä. Taloudellinen vastuu toteutuu rehellisyyden ja harmaan talouden vastustamisen lisäksi Koasin työllistämisessä ja taloudellisen aktiivisuuden tuottamisessa paikallisesti. Koas on investoinut vuosina 2016 – 2020 yhteensä 48 163 000 €, josta viime vuonna 5 090 000 €. Säätiön verojalanjälki oli viime vuonna varsin suuri, 3 527 000 €. Ympäristövastuun tulokset konkretisoituvat asuinkohteiden energiatehokkuutena. Viime vuonna siirryimme uusiutuvan sähköenergian käyttöön. Koasin tavoitteena on hiilineutraalius vuonna 2030. Toimintavuonna säätiön hiilijalanjälki oli 2 406 hiilidioksidiekvivalenttitonnia. Hiilijalanjälki pieneni edellisvuodesta 31 % pääsääntöisesti uusiutuvan sähkön ansiosta. Koas tuotti viime vuonna myös itse aurinkovoimalalla 17 690 kWh sähköä.

 

Uusimman toimintakertomuksemme pääset lukemaan kokonaisuudessaan täältä.

 

Toivotan koasilaisille aurinkoista, koronavapaata kesää!

Blogi

Valitse julkaisun artikkeli liu'uttamalla painiketta.