Hätätilanteet

Jos kerrostalon jossakin huoneistossa on tulipalo, tulee muiden talossa olevien pysytellä omassa huoneistossaan, tällöin ei saa sännätä porraskäytävään.


Asunto on turvallisin paikka, sillä porraskäytävään on saattanut jo levitä vaarallisia savukaasuja. Porraskäytävään voi kuitenkin mennä, jos siellä ei ole savua, mutta savuiseen käytävään ei saa mennä missään tapauksessa. Jo muutama henkäys myrkyllistä savukaasua voi tainnuttaa ihmisen. Tilanteessa, jossa porraskäytävään poistuminen on mahdotonta, herätä pelastajien huomio esimerkiksi heiluttamalla ikkunasta valkoista lakanaa ja odota palomiesten saapumista. Palo- ja pelastushenkilöstö tarkastaa tulipalotilanteessa kaikki huoneistot. Mikäli savua alkaa levitä huoneistoon, täytyy oviraot tukkia vaikka kosteilla pyyhkeillä. Savun hengittämistä voi ehkäistä asettamalla kostean pyyhkeen suun ja nenän eteen. Myös asunnon väliovet tulee sulkea ja siirtyä avoimen ikkunan ääreen.

Palovaroittimien ansiosta tulipalot eivät onneksi yleensä ehdi laajeta. Tavallisin tilanne, jossa palolaitos tulee opiskelijataloihin, on sellainen, jossa väsynyt juhlija on ryhtynyt kostean illan päätteeksi kokkailemaan. Kokkaaja on nukahtanut, liesi jäänyt päälle, ruoka palanut pohjaan ja huoneistoon levinnyt savu laukaisee palovaroittimen. Yleensä naapuri hälyttää pelastuslaitoksen paikalle ennen kuin sammunut asukas itse herää palovaroittimen ääneen.

Opasta pelastushenkilöstö oikeaan paikkaan

Kun paloilmaisin hälyttää yhtäjaksoisesti tai talossa palaa tai tulee savua, toimi yleisen hätäohjeistuksen mukaisesti:

  • Soita numeroon 112. Kerro kuka olet, mistä soitat ja mitä on tapahtunut.
  • Kuuntele hätäpäivystäjän ohjeita ja kysymyksiä.
  • Toimi tilanteen ja päivystäjän ohjeiden mukaan: Haistatko savua? Onko porraskäytävässä savua?
  • Mikäli porraskäytävässä ei ole savua, yritä selvittää huoneisto, jossa palovaroitin hälyttää.
  • Siirry talon pihalle odottamaan paloautoa.
  • Pelastushenkilöstön toimintaa nopeuttaa, kun vastassa on opastaja, joka ohjaa heti oikean talon ja asunnon luo.

Asumisopas

Valitse julkaisun artikkeli liu'uttamalla painiketta.