Ötökät kuriin siivoamalla


Sokeritoukat

Useimmin asuntoihin kulkeutuu muurahaisia ja sokeritoukkia. Sokeritoukka lienee tavallisin täysin vaarattomista tuholaisista. Se pitää kosteista tiloista ja viipottaa viemärikanavia pitkin. Jos asunnossa on paljon ruuanmurusia ja rasvaa, tuholaiset lisääntyvät nopeammin, koska niillä on silloin ympärillä ravintoa. Sokeritoukat torjutaan parhaiten pitämällä kylpyhuoneen lattia kuivana ja puhdistamalla lattiakaivot säännöllisesti.

Riisihärö, hinkalokuoriainen, rohmukuoriainen

Häröt ja kuoriaiset ovat ihmiselle vaarattomia, mutta pilaavat ruoka-aineita. Joskus toukka tai munat ovat joutuneet ruokapakkaukseen varasto- tai pakkausvaiheessa. Tuholainen leviää kaikkiin kaapissa olleisiin kuiva-aineisiin. Silloin pitää heittää kaikki avatut kuiva-aineet pois tai vaihtoehtoisesti pakastaa jauho-, muro- pähkinä- ja riisipussit.

Avatut kuiva-aineet tulisi käydä läpi pari kertaa vuodessa. Erityisesti pähkinäpussit ja kuivahedelmät ovat mieluisia paikkoja tuholaisille. Sen sijaan mausteissa ötököitä on harvemmin.

Syöpäläiset; Lude, torakka, täi, kirppu

Syöpäpäiset kulkeutuvat asuntoihin esim. matkatavaroiden tai huonekalujen mukana. Käypä neuvo onkin viedä matkalaukut heti matkan jälkeen ulos pakkaseen.

Aikuiset lutikat ovat kooltaan noin 4-5 mm ja muistuttavat omenan siementä. Luteet liikkuvat öisin ja jättävät jälkeensä mustia ulostepilkkuja. Lude piiloutuu lähelle sänkyä tai noin 1-2 m päähän siitä. Luteen purressa erittyy sylkeä, joka voi aiheuttaa allergisen ihoreaktion joillakin ihmisillä.

Lude-epäilystä tulee tehdä välittömästi vikailmoitus www.koas.fi-sivuilla "Talonmies verkossa". Alan ammattilaiset tekevät torjunnat.

Asumisopas

Valitse julkaisun artikkeli liu'uttamalla painiketta.