Koneellinen ilmanvaihto

Taloissa on koneellinen ilmanpoisto. Huippuimurit imevät ilmaa keittiöistä, WC:stä ja kylpyhuoneista. Tällöin ilma vaihtuu myös muissa tiloissa. Asuinhuoneista ilma kulkeutuu yhteistiloihin huoneiden ovien yläpuolella olevista äänieristetyistä venttiileistä. Älä siis tuki ilmanvaihtoventtiilejä!


Huippuimurit ja asuntojen poistoilmaventtiilit on säädetty siten, että rakennuksen ilmanvaihto on tasapainoinen. Venttiilien tukkiminen tai säätöjen muuttaminen sekoittaa tämän tasapainon ja ilmanvaihto koko talossa muuttuu.

Imureilla poistettavaa ilmamäärää vastaava korvausilma saadaan asuntoihin vanhemmissa rakennuksissa ikkunoiden tiivistämättömien yläpuitteiden raoista. Uudemmissa rakennuksissa tätä tarkoitusta varten ikkunaseinille tai ikkunoiden puitteisiin on asennettu korvausilmaventtiilit. Raitisilmapattereilla varustetuissa taloissa korvausilma tulee patterin takana sijaitsevasta venttiilistä. Tiivistämättömien rakojen ja venttiilien on oltava auki. Jos korvausilman tulo estetään, ovat asunnot kuin pulloja, joista huippuimuri turhaan yrittää imeä ulos yhä huonommaksi, kosteammaksi ja epäterveellisemmäksi muuttuvaa ilmaa.

Keittiöissä lieden yläpuolella ja kylpyhuoneissa olevien poistoilmaventtiilien säännöllinen puhdistus kuuluu asukkaille. Yksinkertainen tapa puhdistaa venttiili, on laittaa astianpesuaineeseen kostutettu siivousliina esimerkiksi veitsen ympärille ja pyyhkiä tällä venttiilin raot puhtaiksi ja lopuksi viimeistellä työ puhtaalla kostealla rievulla. Venttiilin säätöjä ei saa muuttaa. Joissakin asunnoissa ilmanvaihto tapahtuu keittiön liesikuvun kautta. Liesikuvussa oleva rasvasuodatin on puhdistettava säännöllisesti. Parhaiten se hoituu pesemällä suodatin astianpesukoneessa. Mikäli puhdistus ei omin neuvoin onnistu, tee vikailmoitus.

Jos huoneilma tuntuu tunkkaiselta ja/tai ikkunat huurtuvat, puhdista ensiksi poistoilmaventtiilit. Tarkista ovatko korvausilmaventtiilit auki ja poista mahdollisesti itse asennetut ylimääräiset tiivisteet ikkunoiden yläpuitteista. Testaa pysyykö paperi imun voimasta poistoilmaventtiilin päällä. Jos paperi ei pysy niin tee vikailmoitus www.koas.fi-sivuilla kohdassa "Tee vikailmoitus".

Asumisopas

Valitse julkaisun artikkeli liu'uttamalla painiketta.