AVOin kaupunkiympäristö -tunnustus Hämeenkadun kerrostalokortteleille 

Vuosittainen AVOin kaupunkiympäristö -tunnustus on jaettu Hämeenkadun kerrostalokortteleille, jossa Koas on yhtenä toimijana. Koas Seminaarinmäki -niminen puutalokohde sijaitsee Hämeenkatu 8:ssa ja on toiminut tunnelmallisena kotina opiskelijoille jo vuodesta 2018 alkaen. Koas onnittelee kaikkia tunnustuksen saaneita ja kiittää yhteistyöstä!

Lue alta Jyväskylän kaupungin tiedote AVOin kaupunkiympäristö -tunnustuksesta.


Jyväskylän kaupunki
Tiedote 27.10.2021


AVOin kaupunkiympäristö -tunnustus Hämeenkadun kerrostalokortteleille

 

Jyväskylän kaupunki myöntää vuosittain tunnustuksen vetomaista ja kestävää rakentamista tai viihtyisää ympäristöä edistävälle teolle, taholle, hankkeelle tai henkilölle. Vuoden 2021 voittajaksi valikoitui Hämeenkadun kerrostalokorttelit, joista on rakentunut kiinnostava ja viihtyisä kokonaisuus näkyvälle sijainnille. Voittaja julkistettiin vuosittaisessa Rakennusalan yhteistyöfoorumissa 27.10. Jyväskylän kaupungintalolla. Tunnustusta olivat luovuttamassa Jyväskylän kaupunginhallituksen puheenjohtaja Jaakko Selin ja kaupunkirakenteen toimialajohtaja Erja Saarivaara.

 

Kiinnostava ja omaleimainen kerrostalokortteli arvokkaassa ympäristössä

Alue sijaitsee historiallisen ruutukaava-alueen reunalla Seminaarinmäen valtakunnallisesti arvokkaan rakennetun kulttuuriympäristön vieressä. Hämeenkadun pohjoispuolinen Rakennusliike Laptin toteuttama kerrostaloalue on rakentunut värikkäistä rapatuista harjakattoisista rakennuksista, ja eteläpuolen Keski-Suomen opiskelija-asuntosäätiön kerrostalot ovat modernia puurakentamista. Alueella on erityinen kaupunkikuvallinen merkitys saavuttaessa Jyväskylään etelästä päin.


- Hämeenkadun kerrostalokorttelit ovat tuottaneet monitoimijuudella laadukasta ympäristöä niin kaavoituksen, arkkitehtuurin, piha-alueiden että katurakentamisen keinoin. Korttelit luovat uuden ja omaleimaisen kerrostuman Seminaarinmäen, Älylän ja Ruusupuiston ympäristöön, perustelee kaupunginarkkitehti Leila Strömberg tunnustuksen saajaa.

 

Hämeenkadun korttelit syntyneet monen toimijan yhteistyönä

Kyse on usean toimijan yhteisponnistuksesta, jossa on eri vaiheissa ollut Jyväskylän kaupungin lisäksi mukana useita toimijoita niin suunnittelu- kuin toteutusvaiheissa: Verstas Arkkitehdit, Arkkitehtipalvelu, VSU Maisema-arkkitehdit, JVR-Rakenne ja toteuttajat eli Rakennusliike Lapti ja Keski-Suomen opiskelija-asuntosäätiö. Tunnustus myönnettiin kaikille näille kortteleiden kehittämisessä toimineille.


- Hämeenkadun alueen suunnittelu käynnistyi toimistossamme jo vuonna 2010 laatimamme kutsukilpailuehdotuksen parissa. Voittanut kilpailutyömme muovautui jatkosuunnittelussa, rakennusmassoja soviteltiin Seminaarinmäen rinteen miljööseen muun muassa jyrkillä harjakatoilla sekä Keski-Suomen opiskelija-asuntosäätiön korttelin puurakenteella, kertoo Verstas Arkkitehtien arkkitehti Väinö Nikkilä.


- Oli hienoa, että opiskelija-asuntosäätiöllä oli tahtoa lähteä toteuttamaan CLT-tilaelementteihin perustuvaa runkoratkaisua. Sisätiloissa monin paikoin näkyviin jätetyt elementtien puupinnat tuovat asuntoihin ja porrashuoneisiin uniikin ja lämpimän tunnelman, jatkaa Nikkilä.


Rakennusliike Laptin aluejohtaja Samuli Heino kertoo, että vaikka heidän toteuttamansa rakennushanke oli kokonaisuudessaan melko vaativa, niin valmis kortteli on erittäin viehättävä ja on saanut paljon kiitosta myös siitä, että se tuntuu sympaattiselta kylämäiseltä kokonaisuudelta viehättävine sisäpihoineen.


- Kortteli sulautuu hyvin vanhaan arvokkaaseen ympäristöönsä, ihan kuin olisi aina ollut siinä. Olemmekin erittäin ylpeitä toteuttamastamme korttelista, Heino täydentää.


Foorumissa katse tulevaisuudessa

Tänä vuonna Jyväskylän rakennusalan yhteistyöfoorumin teemana oli Jyväskylä 2030+: maankäytön, liikenteen ja asumisen tulevaisuuskuvia. Tilaisuudessa puhuivat Sitran projektikoordinaattori Rasmus Sihvonen rakennetun ympäristön vaihtoehtoisista tulevaisuuksista sekä Tampereen yliopiston tutkimuskeskus Vernen professori Heikki Liimatainen kestävän liikenteen tulevaisuudesta.


Foorumin paneelikeskustelussa syvennyttiin yhdessä Jyväskylän päättäjien kanssa kaupungin tulevaisuuskuviin erilaisista näkökulmista. Mukana paneelissa olivat Jyväskylän kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Jukka Hämäläinen, kaupunginhallituksen puheenjohtaja Jaakko Selin, kaupunginhallituksen 1. varapuheenjohtaja Meri Lumela sekä kommentaattorina Rakli ry:n yhdyskunta ja infra-alueen johtaja Kimmo Kurunmäki. Paneelissa keskustelua herättivät esimerkiksi rakentamisen sääntelyn ja siitä aiheutuvien kustannusten erilaiset näkökulmat sekä Jyväskylän väestön tulevaisuuskuvat. Lisäksi Jyväskylän kaupunkiseudun ensimmäinen MAL-sopimus nostettiin esille merkityksellisenä Jyväskylän ja koko kaupunkiseudun tulevaisuutta edistävänä toimenpiteenä.


Foorumi järjestettiin tänä vuonna viidettä kertaa. Foorumi on suunnattu rakennusliikkeiden ja kiinteistökehittäjien edustajille sekä suunnittelutoimistoille arkkitehtuurin ja ympäristörakentamisen saralta, ja sen yhtenä tavoitteena on rakentaa ja ylläpitää hyvää yhteistyötä kaupungin ja rakennusalan välillä. Foorumin innoittajana on Jyväskylän kaupungin AVOin kaupunkiympäristö -politiikka. Se on arkkitehtuuri-, viher- ja osallisuuspolitiikka, jolla ohjataan kaupunkiympäristön suunnittelua ja rakentamista. Se luo paikalliset tavoitteet Jyväskylän rakennetun ympäristön ja kaupungissa sijaitsevien viherympäristöjen kehittämiselle sekä ohjaa niitä koskevia suunnittelutapoja. Visiona on yhdessä tehty jyväskyläläinen kaupunki, jossa yhdistyvät vetovoimainen rakentaminen ja viihtyisä ympäristö.

 

AVOin-kaupunkiymparisto-tunnustus-2021.jpg

AVOin kaupunkiympäristö -tunnustus jaettiin tänä vuonna Hämeenkadun kerrostalokorttelin toimijoille. Kuva: Juulia Jalava

 

 

Lisätiedot:


Rakennusalan yhteistyöfoorumi ja AVOin kaupunkiympäristö -tunnustus:
- Kaupunkisuunnittelu- ja maankäyttöjohtaja Leena Rossi, p. 040 7419187 leena.rossi[at]jyvaskyla.fi
- Kaupunginarkkitehti Leila Strömberg, p. 040 7718867, leila.stromberg[at]jyvaskyla.fi


Esitysmateriaalit:
https://www.jyvaskyla.fi/kaavoitus/projektit-ja-ohjelmat/avoin-kaupunkiymparisto/avoin-kaupunkiymparisto-foorumi

 

Tunnustuksen vastaanottajien tiedot:
- Arkkitehti Väinö Nikkilä, Verstas Arkkitehdit, p. 045 1135001, vaino.nikkila[at]verstasarkkitehdit.fi
- Aluejohtaja Samuli Heino, Rakennusliike Lapti, p. 050 3888507, samuli.heino[at]lapti.fi
- Toimitusjohtaja Matti Tanskanen, Keski-Suomen opiskelija-asuntosäätiö, p. 050 5450010, matti.tanskanen[at]koas.fi
- Arkkitehti Jan Niukkanen, Arkkitehtipalvelu, p. 040 5514281, jan.niukkanen[at]arkkitehtipalvelu.fi
- Toimitusjohtaja Outi Palosaari, VSU Maisema-arkkitehdit, p. 040 7188336, outi.palosaari[at]vsu.fi
- Työnjohtaja Petri Savolainen, JVR-Rakenne, p. 040 6316255, petri.savolainen[at]jvr-rakenne.fi

KOASSI-lehti

Valitse julkaisun artikkeli liu'uttamalla painiketta.