siivous-1-2.jpg
8 + 1 vinkkiä muuttosiivoukseen

Tupa siistiksi ennen lähtöä – 8+1 muuttosiivousvinkkiä

 

Kun muutto uuteen kotiin realisoituu, on aika tehdä vanhalle kämpälle viimeinen palvelus – hoitaa muuttosiivous alta pois. 

 

Ex-asunnon muuttosiivous ei välttämättä tunnu merkityksellisimmältä ja hohdokkaimmalta duunilta, kun ajatukset askartelevat jo uuden asunnon parissa. Tässä kohtaa kannattaa malttaa vielä tovi mielensä ja tarttua imuriin. Huolellisesti toteutettu muuttosiivous kuuluu hyvin tapoihin. Seuraavalla asukkaalla on mahtava fiilis muuttaa asuntoon, kun pinnat kiiltävät eivätkä pölypallerot pyöri jaloissa.

 

Huolenpito asunnosta kuuluu asukkaan tehtäviin, ja muuttosiivous on viimeinen silaus tämän vastuun hoitamisessa. Kun asukkaat huolehtivat asunnoistaan hyvin, huoneistoja ei tarvitse remontoida niin usein eikä ammattisiistijöitä ole tarpeen hälyttää puunaamaan pintoja. Mitä vähemmän huoltokäyntejä tai ylimääräistä remppaa asunnoissa tehdään, sitä vähemmän vuokriin kohdistuu korotuspainetta.

 

Hospa_kamppikset_siivous.jpg

 

Koska loppusiivouksen kustannuksia ei ole huomioitu vuokrissa, sotkuisena luovutetun asunnon siivouslasku lähtee urakasta laistaneen asukkaan maksettavaksi. Rätin ja imurin omatoiminen heiluttelu säästää muuttajalta pitkän pennin.

 

Millaiseen kuntoon muuttajan pitäisi asunto sitten jättää? Nyrkkisääntö on, että asuntoon ei saa jää roskia, tahroja, pinttymiä tai henkilökohtaisia tavaroita. Kun muuttosiivous on ajankohtainen, voit käyttää alla olevaa listausta muistisi tukena. Näin hommat tulevat takuulla tehdyiksi.

 

Asunnon sisätilojen ohella myös parveke ja asuntoon kuuluva varastokoppi on syytä tyhjentää. Jos fillaria tai muita välineitä on säilyttänyt kotitalon pihalla tai yhteisessä varastotilassa, on nämäkin vehkeet tärkeä muistaa hakea matkaan.

 

Vaikka muuttoaikeet eivät vielä siintelisi mielessäsi, voit jo nyt helpottaa oleellisesti aikanaan koittavaa muuttosiivousta. Tahroilla ja lialla on ikävä taipumus tarrata kiinni sitä tiukemmin, mitä pidempään ne saavat pinnoilla makoilla. Kun huolehdit asuntosi siivouksesta säännöllisesti, siivouspäivät sujuvat kuin tanssi, eikä muuttosiivouksestakaan synny aikanaan murhenäytelmää. Mikä parasta, siistissä kodissa elämä maittaa.

 

 

Tarkistuslista muuttosiivoukseen

  • Imuroi ja pese lattiat kostealla liinalla.
  • Pese tahrat ja pölyt pois tasoilta, ovista, seinistä ja valokatkaisijoista.
  • Tyhjennä kaapit, laatikostot, parveke ja irtaimistovarasto. Pyyhi kaappien ja laatikoiden pinnat ja lakaise roskat varaston sekä parvekkeen lattialta.
  • Pese liesi sienellä ja pesuaineella, valurautakeittolevyt teräsvillalla sekä uuni ja pellit uuninpesuaineella. Pese myös liesituulettimen rasvasuodatin. Vedä liesi seinästä ja imuroi lieden tausta.
  • Sulata ja pese jääkaappi/pakastin. Katkaise virta ja jätä ovet auki (soluasunnoissa vain silloin, jos kaikki asukkaat muuttavat pois samanaikaisesti).
  • Pese wc-istuin, käsienpesuallas, hanat ja suihkutilojen seinät sekä lattia. Muista pestä myös lattiakaivot eli irrota kansi ja puhdista kannen lisäksi hajulukko.
  • Puhdista patterit, lattialistat, ikkunalaudat ja ilmastointiventtiilit.
  • Pese ikkunat.
  • Vie roskat.

KOASSI-lehti

Valitse julkaisun artikkeli liu'uttamalla painiketta.