Huh hellettä - näillä vinkeillä viilennät kotia

Kesän helteet ovat toisille parasta maailmassa ja toisille tukalaa aikaa. Onneksi jokainen voi tehdä paljon oman kodin viilennyksen eteen! Sisä- ja ulkolämpömittari auttavat lämpötilan tarkkailussa. Kokeile kaikkia alla olevia vinkkejä, mikäli kotonasi tuntuu kuumalta.

 

Blokkaa auringonpaiste:
Pidä lämpiminä päivinä sälekaihtimet ja verhot (esim. pimennysverhot) ikkunoiden edessä, jotta aurinko ei pääse paahtamaan asuntoon sisälle. Muista ennakoida ja pitää verhoja kiinni jo ennen kaikkein kuumimpia hellepäiviä!

 

Tuuleta viileällä:
Älä pidä ikkunoita auki päivällä, sillä päästät kuumaa ilmaa sisään. Tuulettaminen kannattaa tehdä illalla ja yöllä, koska ulkona on silloin viileämpää. Jos asunnon koko ja muoto sen mahdollistavat, pidä asunnossa läpivetoa. Tuuleta silloin, kun ikkunat ovat varjossa.

 

Sammuta sähkölaitteet:
Vältä uunin ja sähkölaitteiden turhaa käyttöä, sillä ne kuumentavat huoneilmaa. Sammuta sähkölaitteet, kun et käytä niitä.

 

Ota tuuletin avuksi:
Tuuletin tuottaa mukavan ilmavirtauksen, mutta ei pudota lämpötilaa. Yhdistä tuulettimen käyttö illan ja yön tuuletukseen, jolloin saat kierrätettyä viileämpää ilmaa asuntoon.

 

Lähde kuumuutta pakoon:
Nautiskele kesätyöpaikan ilmastoinnista, oleile ulkona puistoissa tai rannalla, tai, jos sinulla on mahdollisuus, mökillä vesistön ääressä. Kaupungeissa on yleisesti ottaen kuuma kesällä, koska asfaltti ja rakennukset pidättävät lämpöä.

 

Ainolankaari yksiö (1).jpg

 

Mitä muita vinkkejä keksit tai olet löytänyt?
Tässä Koasin toimiston väkeä hyvin palvelleet vinkit kodin viilennykseen:

  • Kastele pyyhe kylmällä vedellä, purista tippuva vesi pois ja aseta tuulettimen eteen – viilentää!
  • Laita yhden hengen aluslakana pakastimeen noin tunniksi ennen nukkumaanmenoa – avattu lakana viilentää ihoa nukkumaan käydessä!

Kannattaa myös tsekata asuntosi poistoilmaventtiilien puhtaus: pölyinen venttiili tai rasvainen liesituuletin vaikeuttavat ilman poistumista asunnosta. Ilmanvaihtoventtiilin puhdistukseen löytyy hyvä ohje esimerkiksi Marttojen sivuilta

Jos asuntosi kuitenkin tuntuu epätavallisen kuumalta muinakin kuin hellepäivinä, kannattaa tehdä vikailmoitus, jossa selostat tarkasti mittaamasi lämpötilat ja tekemäsi toimet. Yhteistyöllä varmistamme, ettei esimerkiksi talon ilmastoinnissa ole vikaa.

 

Ihanaa kesää kaikille koasilaisille!

KOASSI-lehti

Valitse julkaisun artikkeli liu'uttamalla painiketta.