Näin toimit hätätilanteissa

Tarkista etukäteen palovaroittimesi. Palovaroittimet ovat pelastaneet useita ihmishenkiä.


- Jos kerrostalon jossakin huoneistossa on tulipalo, tulee muiden talossa olevien pysytellä omassa huoneistossaan eikä sännätä porraskäytävään, neuvoo palopäällikkö Juha Saario Keski-Suomen palo- ja pelastuslaitokselta.

 Asunto on Saarion mukaan turvallisin paikka, sillä porraskäytävään on saattanut jo levitä vaarallisia savukaasuja. Porraskäytävään voi mennä, jos siellä ei ole savua, mutta savuiseen käytävään ei missään tapauksessa.

Saarion mukaan jo muutama henkäys myrkyllistä savukaasua voi tainnuttaa ihmisen, Saario sanoo. Tilanteessa, jossa porraskäytävään poistuminen on mahdotonta, herätä pelastajien huomio esimerkiksi heiluttamalla ikkunasta valkoista lakanaa ja odota palomiesten saapumista. Palo- ja pelastushenkilöstö tarkastaa tulipalotilanteessa kaikki huoneistot.

Mikäli savua alkaa levitä huoneistoon, kannattaa oviraot tukkia vaikka kosteilla pyyhkeillä. Savun hengittämistä voi ehkäistä asettamalla kostean pyyhkeen suun ja nenän eteen. Myös asunnon väliovet tulee sulkea ja siirtyä avoimen ikkunan ääreen.

Grillin kautta kotiin

Toimivien palovaroittimien ansiosta tulipalot eivät onneksi yleensä ehdi laajeta.Tavallisin tilanne, jossa palolaitos tulee opiskelijataloihin, on sellainen, kun väsynyt juhlija on ryhtynyt kostean illan päätteeksi kokkailemaan. Kokkaaja on nukahtanut, liesi jäänyt päälle, ruoka palanut pohjaan ja huoneistoon levinnyt savu laukaisee palovaroittimen.

Yleensä naapuri hälyttää pelastuslaitoksen paikalle ennen kuin sammunut asukas itse herää palovaroittimen ääneen.

 Saario muistuttaa kuitenkin, että vaikka tilanteisiin ennätetään ajoissa palovaroittimien ja naapurien ansiosta, alkavat palot ovat aina vaarallisia.

 - Näissä tilanteissa kysymys on usein minuuteista. Jos palovaroitin ei olisi toiminut ja naapuri kuullut ääntä, sänkyyn sammunut henkilö olisi mahdollisesti ehtinyt hengittää myrkyllisiä savukaasuja, Saario varoittaa.

Baari-illan jälkeen kannattaa evästä hakea vaikka grilliltä. Pikkutunneilla kotona ei enää kokkailla! 

Jos otat, et ota suihkua

 Kiinteistöä ja huoneistoja turmelee yleisemmin vesi kuin tuli. Tyypillinen vesivahinko syntyy näin: Asukas lähtee kaupungille bilettämään, ottaa bissen ja sitten vielä muutaman.Tulee kotiin ja menee lämpimään suihkuun. Sitten iskee armoton väsymys ja kaveri nukahtaa suihkuun peittäen takapuolellaan alla olevan lattiakaivon. Suihkuvesi lainehtii lattialle ja edelleen kynnyksen yli huoneiston puolelle kastellen seinä- ja lattiarakenteet. Usein myös kaapistojen alaosat kastuvat.

Pahimmassa tapauksessa vesi valuu rakenteita pitkin alakerroksiin tuhoten rakenteiden lisäksi naapurin omaisuutta.

Kotivakuutus korvaa omasi ja naapurille aiheutetut vahingot

Usein vesivahingon seurauksena asuntoon joudutaan tekemään remontti, joka kestää 2-3 kuukautta. Remontin ajaksi asukkaan on muutettava pois asunnosta. Koasin kiinteistövakuutus ei korvaa asukkaan väliaikaismajoitusta vahinkotilanteessa. Vuokranantajalla ei ole velvollisuutta järjestää asukkaalle tilapäisasuntoa vesivahingon, tulipalon tai muun onnettomuuden sattuessa.

Muista myös, että vahinkoa aiheuttanut asukas on vastuussa myös naapureiden tuhoutuneesta omaisuudesta.

Vesivahingon ja tulipalon varalta jokaisen kannattaakin hankkia kotivakuutus, joka korvaa omaa ja naapureiden koti-irtaimistoa. Tarkista myös, kattaako vakuutuksesi väliaikaismajoituksen vahinkotilanteissa.

 

Väkivallasta ja metelistä ilmoitus poliisille  

Akuuteissa väkivalta- tai häiriötilanteissa hälytetään poliisi paikalle numerosta 112. Jyväskylän Poliisin tilannekeskuksesta kommentoidaan, ettei opiskelija- asuntoihin tule häiriö-, meteli- tai väkivaltahälytyksiä sen enempää kuin muuallekaan.

- Vaikka luulisi, että opiskelijat viettävät railakasta elämää, niin ei se näy poliisin hälytyksissä.

Opasta pelastushenkilöstö oikeaan paikkaan

Kun paloilmaisin hälyttää yhtäjaksoisesti tai talossa palaa tai tulee savua, toimi yleisen hätäohjeistuksen mukaisesti:

Soita numeroon 112. Kerro kuka olet, mistä soitat ja mitä on tapahtunut.
Kuuntele hätäpäivystäjän ohjeita ja kysymyksiä.

Toimi tilanteen ja päivystäjän ohjeiden mukaan: Haistatko savua? Onko porraskäytävässä savua?

Mikäli porraskäytävässä ei ole savua, yritä selvittää huoneisto, jossa palovaroitin hälyttää.

Siirry talon pihalle odottamaan paloautoa.

Pelastushenkilöstön toimintaa nopeuttaa, kun vastassa on opastaja, joka ohjaa heti oikean talon ja asunnon luo.

Toimiiko palovaroittimesi?

Jos asunnossa on perinteinen palovaroitin, testaa sen toiminta painamalla koestuspainiketta. Varoitin toimii, kun nappia painettaessa kuuluu voimakas merkkiääni.

Kun palovaroitin piippaa lyhyesti, on aika vaihtaa paristo. Pariston vaihto kuuluu asukkaan tehtäviin.

Jos naapurisi on matkoilla, ja hänen palovaroittimensa piippailee lyhyesti pariston vaihdon merkiksi, soita asiasta huoltoyhtiön päivystysnumeroon.

Laajavuoressa, Kotiraiteessa ja Ratapihalla on uudenlaiset, automaattiset paloilmaisimet. Näissä kohteissa Koas hoitaa järjestelmien ylläpidon, eivätkä asukkaat saa missään tilanteessa koskea huoneissa sijaitseviin paloilmaisimiin. Turhan hälytyksen sattuessa asukas kuittaa hälytyksen porraskäytävissä olevasta painikkeesta.

KOASSI-lehti

Valitse julkaisun artikkeli liu'uttamalla painiketta.