Jääkaappeihin virtaa auringosta 


Koasin Heikinsillan talon katolle asennetaan paneeleita, jotka tuottavat sähköä auringonvalosta.
- Paneelien tuottama sähkö riittää talon 102 asunnon jääkaapin sähkön vuosikulutukseksi, mikä on noin 21 000 kilowattituntia (kWh), sanoo projektipäällikkö Tytti Laitinen Jyväskylän Energialta.

Auringon säteily saa paneelissa syntymään sähkövirtaa. Virta on tasavirtaa, joka muutetaan kuluttajien käyttämäksi vaihtovirraksi. Aurinkosähkö käytetään ensisijaisesti kiinteistössä. Jos sähköä syntyisi jonain hetkenä enemmän kuin kiinteistö kuluttaa, Koas voisi myydä ylijäämäsähkönsä valtakunnan verkkoon.

Koasin toimitusjohtaja Matti Tanskasen mukaan Heikinsilta on varsinainen ekotalo. 
- Talo on suunniteltu täysin autottomaksi, joten sinne valitaan ilman autoa olevia asukkaita. 
Ekologisuuteen sopii hyvin myös se, että osa talon asukkaiden 
kuluttamasta sähköenergiasta tuotetaan uusiutuvalla aurinkoenergialla. 

Aurinkoenergian potentiaali on valtava, eivätkä aurinkopaneelit tuota päästöjä käytön aikana.
Tytti Laitisen mukaan aurinkosähkön osuus on Suomessa vielä häviävän pieni, reilusti alle yksi prosentti kaikesta sähköntuotannosta. Osuus kasvaa kuitenkin koko ajan.

- Esimerkiksi viime vuonna aurinkosähköllä tuotettiin Suomessa tuplasti sähköä edellisvuoteen verrattuna.  Kasvu tulee olemaan lähivuosina ainakin samaa luokkaa eli teho tuplataan joka vuosi. Lisäksi koko ajan rakennetaan yhä suurempia järjestelmiä.

Syynä kasvuun on se, että järjestelmien hinnat ovat laskeneet ja paneelien hyötysuhde on kasvanut. Laitinen toteaa kuitenkin, että hinnat eivät lähivuosina todennäköisesti laske yhtä rajusti kuin tähän asti.

Aurinkosähköä saadaan talteen talvellakin, myös Suomessa.
-  Mutta jos järjestelmän päällä on metri lunta, paneelit eivät tietenkään tuota sähköä. Keskitalvella aurinko paistaa myös melko matalalta, mikä heikentää hyödyntämistä.

Aurinkopaneeleita on asennettu seiniinkin.
-  Aurinko paistaa matalalta seinäpintaan, eikä lumi jää kiinni seinään. Seinäpaneeli ei kuitenkaan kesäaikaan ole välttämättä paras ratkaisu, Laitinen vertaa.

Jyväskylän Energia omistaa Heikinsillan aurinkojärjestelmän, vastaa sen asennuksesta ja operoinnista 20 vuoden ajan. Vastineeksi Koas maksaa Jyväskylän Energialle sopimushintaa.


Koas ja Jyväskylän Energia ovat tehneet jo kauan onnistunutta yhteistyötä. Aurinkosähköjärjestelmästä on käyty keskusteluja viime keväästä lähtien. Mukana on ollut myös järjestelmätoimittaja, rakenne- ja sähkösuunnittelija, pääurakoitsija ja valvoja. Koasin Heikinsillan lisäksi Jyväskylän Energia on asentanut aurinkosähköjärjestelmän Kankaan alueelle.  

KOASSI-lehti

Valitse julkaisun artikkeli liu'uttamalla painiketta.