Kaupungin keskusta on suosituin 

Opiskelijat haluavat yksiön tai pariskunta-asunnon läheltä opiskelupaikkaa.


Koasin asuntojen sijainti ei ole sattumaa. Uusia taloja on pyritty rakentamaan keskustaan, eli sinne missä suuri osa opiskelijoista haluaa asua. Esimerkiksi keskustassa sijaitsevat uudet talot, Kotiraide ja Ratapiha, ovat saaneet asukkailta loistavan palautteen.

 

Toinen asia, mitä opiskelijat toivovat asumiseltaan, on oma rauha. Soluasuntojen sijaan tänä päivänä rakennetaan yksiöitä ja kaksioita.

 

Koasin hallituksen puheenjohtaja Esa Salokorpi sanoo, että viimeiset kuusi vuotta ovat olleet vilkasta rakentamisen aikaa.

- Kuuden vuoden aikana ovat valmistuneet Laajavuori, Ratapiha ja Kotiraide. Täydellisen muutostyön alla ovat Etelä-Kekkolan asunnot, joissa soluja muutetaan pariskunta-asunnoiksi.


Samaan aikaan Koas on myynyt Varikon ja Kuokkalanpellon kohteet. Laajavuoressa tehtiin ennakkoluuloton ratkaisu: vanha talo purettiin ja tilalle rakennettiin uusi, koska vanhaa korjaamalla ei olisi saatu sisäilmaltaan turvallista eikä edes edullisempaa taloa. Tietysti aiemminkin taloja remontoitiin aktiivisesti, jotta ne pysyivät asiakkaille houkuttelevina. 


Koasilla puhutaan keskustakampuksesta. Se on ollut Salokorven ja Koasin toimitusjohtaja Matti Tanskasen visiona jo kauan, ja nyt se on toteutumassa. Seuraavaksi on suunnitteilla Heikinkadun, Seminaarinmäen ja seurakuntatalon tontin rakentaminen.

- Oppilaitokset ovat ydinkeskustan liepeillä, joten asuntojenkin täytyy olla kävely- tai pyörämatkan päässä. Nykyopiskelu on lisäksi sellaista, että osa opiskelusta tehdään etänä, ja päivät ovat rikkonaisia. Asunnolle pitää päästä nopeasti, jopa monta kertaa saman päivän aikana, Salokorpi perustelee.

Salokorven ja Tanskasen luoman strategian toinen puoli liittyy yhteiskuntavastuuseen.
Se tarkoittaa sitä, että uusia taloja rakennetaan hiljaisina kausina eli silloin, kun muut eivät rakenna.

- Taantuman aikana uusien rakennustyömaiden aloittaminen helpottaa alan työttömyyttä ja pitää omalta osaltaan maakunnan taloutta pyörimässä. Tietysti silloin on myös edullisinta rakentaa ja helpoin saada työvoimaa, joten se edistää myös säätiön omaa taloutta. 

Salokorven mukaan koasilaiset ovat ympäristötietoisia asukkaita. Se näkyy hänen mukaansa erityisesti energiansäästössä.

- Olen ylpeä asukkaista, jotka ovat lähteneet energiansäästötalkoisiin. Erityisesti vedenkulutus on laskenut asukkaiden ansiosta.
Osa energiantehostustoimista on tehty tekniikan muutoksilla. Huoneiden lämmitystä on säädelty muun muassa sääennusteita seuraamalla.

Onnistuneiden säästökampanjoiden ja uuden tekniikan ansiosta merkittäviä vuokrankorotuksia ei ole tarvinnut toteuttaa, vaikka Jyväskylä onkin saanut kyseenalaista kunniaa valtakunnallisesti korkeimpien asumiskustannusten kaupunkina.


Koasin asuntojen käyttöaste on korkea, 96-97 prosenttia. Salokorven mukaan luku kertoo siitä, että asunnot ovat haluttuja; oikein hinnoiteltuja, oikeankokoisia, hyvällä paikalla ja hyväkuntoisia.

 - Tyytyväinen vuokralainen on säätiön talouden tärkein takuunainen ja -mies, sanoo Salokorpi.

Koas haluaa tarjota asuntoja kaikenlaisille opiskelijoille, myös edullisia asuntoja.

- Tulevaisuudessa ei ole tarkoitus lisätä asuntojen määrää, koska opiskelijamäärät laskevat, vaan uusia rakennettaessa vanhoja, huonokuntoisia tai sijainniltaan vääräksi osoittautuneita taloja myydään.

KOASSI-lehti

Valitse julkaisun artikkeli liu'uttamalla painiketta.