"Elät aina elämäsi parasta aikaa" 

Nuorena pitää bilettää ja nauttia ystävien seurasta. Aikuisena jaksaa sitten keskittyä perheeseen. 


Katja Isomöttönen muutti Toijalasta Jyväskylään opiskelemaan 21 vuotta sitten. Hän asui Koasin Laajavuoren talossa silloisen poikaystävän ja koiran kanssa. Tänä päivänä Katja on 41-vuotias perhepäiväkotiyrittäjä, joka asuu miehensä ja kolmen pojan kanssa omakotitalossa Vaajakoskella.

Koasin juhlavuoden kunniaksi kysymme entiseltä opiskelijalta, minkälaista elämä oli silloin ja millaista se on nyt.

Opiskeluajasta

”Kirjoitusten jälkeen hain opiskelemaan Lahteen, Tampereelle ja Jyväskylään. Lahti ja Tampere olivat tuttuja kaupunkeja ja liian lähellä vanhempien kotia. Halusin lähteä elämään omaa elämääni paikkaan, missä kukaan ei tuntenut ja missä pystyi itse luomaan kontaktinsa. Viihdyn edelleen Jyväskylässä.”

Opiskelun ohella ihana viettää aikaa ystävien kanssa. Pidimme hauskaa, tanssimme ja järjestimme teemabileitä. Juhlimme lähinnä viikonloppuisin, mutta joskus kävimme baarissa viikollakin.  Siihen aikaan suosittuja ravintoloita olivat Raatikellari, Toppari, Ostarin Helmi, Mörssäri ja Americanos. Silloin oli suosittua myös valmistaa kotiviinejä bileisiin. Yksi ystäväni teki kuuluisaa Keltinmäen keltaista. Se oli hirveän makuista.”

 

Ystävyydestä

”Opiskeluaikana ystävystyy helposti ja ihmisiä pyörii ympärillä. Olin mukana talomme asukastoimikunnassa ja AsuVassa ja niiden kautta tutustuin opiskelijoihin eri puolilta kaupunkia. Meidän talosta muistan monta hyvää tyyppiä ja muutamien kanssa olen tekemisissä vieläkin. Tapaamiset ovat harventuneet, mutta facebookin kautta on helppo pitää yhteyttä.”

Parisuhteesta ja perhe-elämästä

”Tapasin mieheni juhannuksena 18 vuotta sitten ja hengailimme viisi vuotta yhdessä ennen naimisiinmenoa. Se oli hyvä niin. Vaikka tietäisi löytäneensä sielunkumppanin, kannattaa parisuhteessa edetä hitaasti ja tutustua toiseen rauhassa, niin ettei heti ala pohtia tulevaisuutta liian vakavasti. Me ehdimme matkustella ja pitää hauskaa ennen avioliittoa ja lapsia.Nyt kun elämme lapsiperhearkea, meillä on vahva parisuhde tukena lasten turvalliselle lapsuudelle. Lasten myötä asioiden tärkeysjärjestys muuttuu olennaisesti, ja kahdenkeskinen aika vähenee. Mitä isommaksi lapset kasvavat sen enemmän meillä on taas mahdollisuuksia käydä esimerkiksi konserteissa.”

 

Rahan riittävyydestä

”Totta kai oli taloudellisesti tiukkaa, vaikka tein töitä koko opiskeluajan. Muistan kerrankin, kun ostin viimeisillä rahoilla koiralleni makkaraa ja harmittelin, kun se ei edes suostunut syömään sitä.”
”Tein iltaisin töitä Keskon Noutotukun kassalla. Se oli hyvä työ, jonka kautta tutustuin paikallisiin yrittäjiin. Olen luonteeltani elämänmyönteinen ja reipas ja varmaan näiden piirteiden takia sain kassatyön rinnalle muutamia keikkahommia tukun asiakkailta. Tein muun muassa pitopalvelukeikkoja ja kävin jopa yhden illan tuuraamassa ravintolassa tequila-tyttönäkin.”

”Opintojen loppuvaiheessa olin vuoden Uudessa-Seelannissa. Vuosi maapallon toisella puolella antoi niin paljon näkemystä ja ikimuistoisia kokemuksia, että en harmittele vaikka valmistumiseni viivästyi vuodella reissun takia.Valmistumisen jälkeen tein töitä markkinointisihteerinä ensin Varjolan tilalla ja myöhemmin Kallioplanetaariossa. Kun nuorimman poikamme hoitovapaan aikana minulta meni työpaikka alta, aloitin nykyisen työni yksityisenä perhepäivähoitajana.”

 

Vastoinkäymisistä

”Kaikille tulee synkkiä hetkiä. Ne pitää elää läpi. Nuoruudessa tunteet ovat pinnalla. Jokaisella pitäisi olla joku, joka kuuntelee ja auttaa. Jaksakaa nuoret, ja nauttikaa opiskeluajasta! Älkää murehtiko tulevaisuudesta; aina tulee eteen tilaisuuksia – ihan yllättäenkin – joihin voi ja kannattaa tarttua.”

 

 

 

KOASSI-lehti

Valitse julkaisun artikkeli liu'uttamalla painiketta.