Vihkot vaihtuivat digihakemuksiin

Ennen oli konekirjoitustaito arvossaan. Nyt asiakaspalvelussa opetellaan uusia ohjelmia ja puhutaan englantia.


Paljon on muuttunut asuntotoimistossakin vuosien varrella. Vielä 1970-80-luvuilla toimistotyössä oli hyötyä erityisesti konekirjoitustaidosta, tietää taloussihteeri Kirsi Lahtinen. Kirsi kävi aikoinaan jopa mittelemessä konekirjoitusnopeuttaan SM-tasolla.

- Kaikki täällä toimistossa naputeltiin puhtaaksi Remingtonilla; pöytäkirjat, esityslista, kirjeet, tarjoukset, hän kertoo. ­

 

Asukkaiden tiedot ja asunnot merkattiin A4- kokoiseen vihkoon, johon oli piirretty jokainen talo kerroksittain ja asunnoittain. Asukkaiden tiedot kirjoitettiin myös erillisiin kortteihin. 

 

Ennen vanhaan opiskelija sai paperisen hakulomakkeen postissa samalla, kun tuli tieto oppilaitokseen hyväksymisestä. Sen jälkeen nuori täytti hakemuksen ja lähetti sen postitse Koasin toimistoon. Liitteiksi tarvittiin todistus oppilaitokseen hyväksymisestä ja verotustiedot.

 

Asukassihteeri Riitta Wilén muistelee, että alkuvuosina asuntopula oli melkoinen.

- Asuntoja jaettaessa hakijat pisteytettiin. Eniten pisteitä sai kotipaikkakunnan etäisyyden perusteella. Jos kotipaikka oli alle50 kilometrinpäässä, ei asuntoa saanut. Myös hakijoiden varallisuus vaikutti pisteytykseen.

 

Koasilla 1970-luvulla asuneet opiskelivat yliopistossa, teknillisessä opistossa, sairaanhoito-oppilaitoksessa ja kauppaoppilaitoksessa. Ammattikoululaiset asuivat Harjun asuntolassa.

Ne, jotka eivät Koasilta asuntoa saaneet, majoittuivat tuttujen luokse tai alivuokralaisiksi. Asuntopulan aikaan Koas välitti myös yksityisten vuokranantajien asuntoilmoituksia.

 

Suurin muutos hakumenettelyyn tuli 1980-lopulla tietokoneiden yleistyttyä.

- Aluksi kirjasimme tietokoneelle paperihakemusten tiedot. Nykyisin papereita käsitellään vain ulkomaalaisten kanssa sopimuksia tehtäessä, koska he eivät voi allekirjoittaa sähköisesti sopimuksia, asukassihteeri Satu Honkanen sanoo.

 

Koskapa suomalaisopiskelijoiden kanssa rutiinit hoituvat digitaalisesti, kuulee Koasin asiakaspalvelutiskilläkin englantia jopa enemmän kuin suomea.

 

Tänä syksynä asunnonsaanti on ollut hieman edellissyksyä vaikeampaa, sillä Etelä-Kekkolan viidestä talosta kolme on remontissa. Asiakkuuspäällikkö Tiia Matilainen kehottaa opiskelijoita kuitenkin pitämään hakemuksensa jonossa, sillä jo lokakuun alusta alkaa uudestaan vapautua asuntoja.

- Keväällä on sitten taas paljon asuntoja vapaina, hän lisää.

 

Asunnon saa sitä todennäköisemmin, mitä väljemmät hakukriteerit ovat asuntotyypin ja paikan suhteet. 

- Joku on ihmetellyt, miksi toinen sai asunnon, vaikka oli jonottanut vähemmän aikaa kuin itse. Syy on se, että kyseiselle hakijalle oli kelvannut asunto esimerkiksi kauemmasta kohteesta, Tiia Matilainen selvittää.

Kysyimme opiskelijoilta: Onko Koasille helppo hakea?

Antti Maaheimo hakugallupp.JPG

Laitoin hakemuksen heinäkuussa heti, kun sain tiedon opiskelupaikasta. Lomake oli selkeä, ja vastaus 
tuli 20 minuutissa. Minulla ei ollut erityistoiveita. Sain asunnon Kuokkalasta 
Toritieltä kolmen hengen 
solusta. Asunto sattui sopivan matkan päähän koulusta, vaikka 
hakutilanteessa en tiennyt koulun tarkkaa sijaintia. 
Antti Maaheimo  

Pauli Kokkonen hakugallupp.JPG

Nettihakemus oli helppo täyttää, ja vastaus tuli nopeasti, seuraavana päivänä. Hain elokuun alussa 
soluasuntoa. Tärkeintä oli, että asunto on läheltä koulua. Sain soluasunnon Tangosta Kuokkalasta. Pauli Kokkonen 


Joonas Koistinen hakugallupp.JPG

Hakemisessa ei ollut ongelmia. Hain kaverin kanssa soluun. Laitoin hakemuksen kaksi vuotta sitten
syyskuussa ja saimme Palstatien solun samana vuonna ennen joulua. Syksyn asuin porukoilla. Asunnon sai mielestäni nopeasti, koska haimme yhteistä solua, joten piti vapautua kokonainen soluasunto. Joonas Koistinen 


KOASSI-lehti

Valitse julkaisun artikkeli liu'uttamalla painiketta.