Asukasaktiivi,mutta miksi?

Kysyimme kolmelta asukasaktiivilta, taidehistorian opiskelija Sasa Sokalta, tietojärjestelmätiedettä opiskelevalta Kalle Koskenniemeltä ja biologiaa opiskelevalta Antti Martikaiselta, miksi he ovat mukana asukastoimikunnissa ja AsuVassa.


 Miksi asukastoimikunnassa kannattaa olla mukana? 

Sasa: Saa suoran mahdollisuuden vaikuttaa omaan asumiseen, läjäpäin uusia kavereita ja tärkeitä kontakteja. Tässä oppii kaikenlaista ja tapaa ihmisiä, jotka eivät tulisi muuta kautta vastaan. Koasin yhteishenki on hyvä ja henkilökunta rentoa. Asukastoiminta parantaa asumisviihtyvyyttä ja yhteishenkeä, ja työtä tehdään oman naapuruston eteen. AsuVa palkitsee lisäksi asukasaktiiveja erilaisilla eduilla ja virkistystapahtumilla. 

Kalle: Voi päättää mitä tehdään ja tuoda esille asioita. Jos on esimerkiksi jokin harrastus, siihen voi saada tukea.Voi myös kasvattaa työkokemusta ja kokeilla ja ehdottaa erilaisia ideoita, joilla ihmiset saa innostumaan. Oppii tuntemaan itseään ja vahvuuksiaan. Täällä saa myös uusia tuttavuuksia ja harrastuksia.

Antti: Täällä on hauskaa, tapaa kivoja ihmisiä ja saa järjestää juttuja, joista tykkää. 

Joutuuko siellä tekemään ilmaista työtä toisten eteen? Onko siellä tylsää? 

Sasa: Tämä on vapaaehtoistyötä, josta ei pääsääntöisesti makseta korvausta. Aikaa saa menemään niin paljon kuin on valmis käyttämään. Mitä vastuullisemmassa roolissa on, sitä enemmän joutuu tekemään. Rivijäsenen keskiarvo lienee ilta-pari kuukaudessa. Itselläni on useampi vastuutehtävä omassa toimikunnassa ja AsuVassa, ja siksi käytän viikoittain noin työpäivän verran aikaa asukastoimintaan. Tämä onkin ensisijainen harrastukseni. Tylsää tämä ei todella ole! Omat tehtävät voi valita. Haasteitakin on tarjolla, jos niitä haluaa. 

Kalle: 
Asukastoimikuntien kokouksissa voi käydä vain katsomassa, mitä siellä tehdään. Ei tarvitse olla aktiivinen, eikä toiminta sido mihinkään. Itselläni aikaa on mennyt noin kaksi tuntia kuukaudessa eli käytännössä se aika, mikä menee kokouksiin.

Antti: 
Tylsää ei ainakaan ole! Tekemisen määrään voi itse vaikuttaa. Missään vaiheessa ei ole ollut sellainen olo, että olisi nääntynyt työtaakan alle.

Mitä itse olet saanut mukanaolosta? 

Sasa: Paljon työelämässä hyödyllisiä taitoja, kuten kokoustekniikan hallinta, kokemus tapahtumien järjestämisestä, esiintymiskokemusta ja kansainvälisten naapurien kautta kielitaitoa. Olen vuosien varrella opetellut käyttämään itselleni outoja ohjelmia ja sovelluksia - esimerkiksi WordPressiä ja Facebookia - vain siksi, että olen tarvinnut niitä asukastoimikunnan tiedotukseen! Yhteisten asioiden ajaminen on itsessään palkitsevaa silloin, kun saa aikaan parannuksia.

Kalle: 
Jos en olisi ollut mukana, en osaisi ajatella yhtä monipuolisesti. Eri alojen opiskelijoiden kautta olen tutustunut aivan erilaiseen maailmaan. Olen kuullut paljon mielenkiintoisia tarinoita ja olen päässyt ilmaiseksi eri paikkoihin ja tapahtumiin, esimerkiksi Ruotsin-laivalle.

Antti: 
On tunne, että voi vaikuttaa omaan asumisviihtyvyyteen. AsuVassa näkee lisäksi asioita toisesta perspektiivistä. Kynnys Koasin kanssa asioimiseen kaikissa asumiseen liittyvissä asioissa on matala, ja tuntuu että toimikuntien ja AsuVan mielipiteitä kuunnellaan.Työskentely on antanut vahvuutta toimia jatkossa samanlaisissa tehtävissä asunto- tai vuokrayhtiöissä. 

                      

Mikä on vaikeinta toiminnassa? 

Sasa: Asukkaiden tavoittaminen niin, että he ymmärtävät mitä kaikkea asukastoimikunnan kautta voi saada itselleen. Ei tarvitse olla jäsen, vaan esimerkiksi, jos pitää yhteistiloissa harrastekerhoa, johon muutkin asukkaat olisivat tervetulleita, toimintaan saa tukea.

Kalle: Kun on ollut mukana, on vaikea lähteä pois.

Antti: Asukkaiden aktivointi. Opiskelijoilla on paljon muitakin aktiviteetteja ja tietysti opiskelu, joka vie aikaa. 

Anna vinkkejä aloittaville opiskelijoille (mahdollisesti uudessa kaupungissa) 

Sasa: Kannattaa ottaa selvää opiskelijajärjestöjen toiminnasta. Ainejärjestöt, ylioppilas- ja oppilaskunta, harrasteryhmät, Nyyti ry ja - tottakai - Koasin asukastoimikunnat järjestävät tapahtumia, joista voi poimia mielenkiintoisimmat. Siinä sivussa kohdalle voi osua tyyppejä, joista tulee ajan myötä hyviä ystäviä. 

Kalle: Täällä tapaa pidempään opiskelleita, jotka tuntevat paikkoja. Heiltä on helppo kysyä, mitä tehdä ja minne mennä.

Antti: Rohkeasti mukaan, kenellekään ei nakiteta mitään ylimääräisiä tehtäviä.Nauttikaa elämästä!  

Miten Koasilla asuminen eroaa yksityisellä vuokralla asumisesta? 

Sasa, Kalle ja Antti: Opiskelijakämppien suunnittelussa otetaan erikseen huomioon esimerkiksi tavallista suurempi polkupyöräpaikkojen, yhteispesuloiden ja kerhotilojen tarve. Näin aktiivista asukastoimintaa ei ole muualla - ehkä, koska meidän asukkailla on opiskelijoina automaattisesti niin paljon yhteistä. 


Vuokran päälle ei tule erillisiä sähkö- eikä vesimaksuja. Myös nopea nettiyhteys on vakiona. Vuokrataso on noin 20 % matalampi kuin vapailla markkinoilla.
Koasilla voi vaikuttaa asumisviihtyvyyteen enemmän kuin yksityisellä. Koasin henkilöstöön on helppo ottaa yhteyttä, ja henkilöstö on välitöntä ja rentoa.

Faktat: Asukastoimikunnat ja AsuVa

 Koasin kohteisiin valitaan asukkaista asukastoimikunnat, joille Koas myöntää vuosittain asukkaiden lukumäärän mukaisesti rahaa asukasviihtyvyyden parantamiseen, harrastuksiin ja tapahtumiin.
AsuVa on yhteistoimintaelin, joka tukee ja kouluttaa asukastoimikuntia. AsuVassa sovitaan kaikille toimikunnille yhteisistä perussäännöistä. 

 

Asukastoimikuntien sähköpostit:

Huomaa, että jokaisella yksittäisellä asuinkohteella ei ole omaa toimikuntaa, eli osoitetta ei voi päätellä suoraan kohteen nimestä.

 

KOAS Keltinmäki keltinmaki@astmk.koas.fi

KOAS Myllyjärvi myllyjarvi@astmk.koas.fi

KOAS Roninmäki roninmaki@astmk.koas.fi

KOAS Laajavuori (Laajavuori + Auvilankuja) laajavuori@astmk.koas.fi

KOAS Ristonmaa (Ristonmaa + Jyvänen) ristonmaa@astmk.koas.fi

KOAS Etelä-Kekkola (Etelä-Kekkola + Toritie) etelakekkola@astmk.koas.fi

KOAS Kuokkala (Tahkonkaari + Koppari + Ykköspesä) kuokkala@astmk.koas.fi

KOAS Palstatie (Palstatie 3 ja 4) palstatie@astmk.koas.fi

KOAS Taitoniekantie taitoniekantie@astmk.koas.fi

KOAS Letkut letkutie@astmk.koas.fi

KOAS Ainola ainola@astmk.koas.fi

KOAS Humppa humppa@astmk.koas.fi

KOAS Sillanpää sillanpaa@astmk.koas.fi

KOAS Tango tango@astmk.koas.fi

KOAS Konsa konsa@astmk.koas.fi

KOAS Hospa hospa@astmk.koas.fi

KOAS Ainolankaari ainolankaari@astmk.koas.fi

KOAS Veturi veturi@astmk.koas.fi

KOAS Rantapolku rantapolku@astmk.koas.fi

KOAS Ratapiha (Ratapiha + Kotiraide) ratapiha@astmk.koas.fi

Yhteistoimintaelin AsuVan johtoryhmän tavoittaa kerralla osoitteella asuva@astmk.koas.fi ja puheenjohtajan osoitteesta asuvapj@astmk.koas.fi.

KOASSI-lehti

Valitse julkaisun artikkeli liu'uttamalla painiketta.