"Tule lama kultainen" ja muita joulupukkitarinoita

Suomella ja maailmantaloudella on takanaan poikkeuksellisen pitkä huonojen vuosien jakso eikä nousua ole hetkeen näköpiirissä. Ja kukapa olisikaan voinut seitsemän vuotta sitten uskoa, että korot ovat vuosikausia asymptoottisesti kurottamassa nollaan ja inflaatiopeikko onkin ns. Japanin taloustauti, eli hintojen aleneminen, deflaatio.

Tämän kaiken kurimuksen keskellä on melko nurinkurista, että eniten opiskelija-asuttamiseen ja sen talouden haasteisiin vaikuttavat tekijät ovat olleet myös Keski-Suomen opiskelija-asuntosäätiölle myönteisiä. Alhaisten korkomenojen lisäksi energian yksikköhinnat ovat nousseet vain maltillisesti ja niin korjaus- kuin uudisrakentamiseenkin on ollut saatavissa paras työvoima kohtuulliseen hintaan.


Kaikkein parhaimpana joululahjana KOAS voi näinä rakennusalalle vaikeina vuosina kuitenkin pitää sitä, että olemme pystyneet saamaan rakennuspaikkoja opiskelijoille mieluisilta ja resurssiviisaan liikkumisen mahdollistavilta sijainneilta läheltä Jyväskylän keskustaa.

Tämän keskustayksiöiden unelman toteuttaminen onkin ollut myös säätiön hallitukselle erityisen mieluisien päätösten tekemistä. Ja kun asunnot ovat olleet kohtuuhintaisia ja sijainti haluttu, on asuntojen käyttöaste saatu lähes yhtä lähelle sataa prosenttia kuin euribor-korot ovat nollaa asteikon toisessa päässä.


Opiskelija-asuttaminen kuten muukin kiinteistöbisnes elää neljännesvuosisatojen kvartaaleissa ja muutokset ovat hitaita. Viimeisen parin olympiadin aikana olemme pystyneet kehittämään asuntokantaamme vastaamaan paremmin opiskelijoiden tämän hetken tarpeita. Ja yhdessä asukkaidemme kanssa toteutetuilla energiakäytön tehostamisilla olemme pystyneet pitämään vuokrakorotukset aina selvästi yleisen markkinatason muutoksia alempina, kuluneena vuonna pärjäsimme jopa kokonaan ilman korotuksia.

Näistä lähtökohdista minulla on ilo toivottaa kaikille oikein rauhallista Joulua ja onnellista Uutta Vuotta 2015, jolloin säätiö juhlii 40-vuotista toimintaansa yhdessä kaikkien asukkaidensa kanssa. Nurinkurisuuden täydennyksenä haluan lisäksi vielä todeta, että säätiö on parhaansa mukaan pyrkinyt varautumaan myös talouden parempiin aikoihin ;)

 

Blogi

Valitse julkaisun artikkeli liu'uttamalla painiketta.