Asutaan yhdessä – Let’s live together!

 

Olen asunut opiskeluvuosieni aikana parhaan ystävän, poikakaverin, meksikolaisen tytön ja menevän bileprinsessan kanssa. Näiden välillä kokeilin myös yksinasumista. Yhdysvalloissa asuessani jaoin jopa huoneen kämppäkaverin kanssa. Se oli rauhaa rakastavalle suomalaiselle aluksi shokki, mutta osoittautui kohdallani erittäin positiiviseksi kokemukseksi. Kaikista näistä asumistyyleistä löytyvät tietenkin omat hyvät ja huonot puolensa. Elämäntilanteet muuttuvat ja niin myös asumismuodot elämämme varrella. Opiskeluaika on perinteisesti kimppa-asumisen aikaa ja opiskelijabudjetille yhteisasuminen tekee kaivattua kevennystä.

 

Yhteisasuminen voi olla joskus joustamista ja taiteilua. Se voi olla myös todella mutkatonta. Sitä määrittää pitkälle se, kuinka samanlainen elämäntyyli ja arvot kanssa-asujalla on. Yhteen muuttajilla on aina hieman erilaiset lähtökohdat ja tottumukset siivoamisen ja elämisen suhteen. Sen vuoksi antaisin kaikenlaisille yhteisasujille neuvon numero 1: keskustelkaa yhdessä talon säännöistä, mieluiten heti alkuun. Kun asiat sovitaan varhaisessa vaiheessa, siivouksen laiminlyöntikään ei kerkeä iskostumaan yhdenkään asujan takaraivoon. Ottakaa selville toistenne asumistyyli ja- tavat. Yrittäkää yhdessä löytää yhteinen kultainen keskitie.

 

Tulevan opiskelijasyksyn ja alkavan muuttorumban innoittamana listasin asioita, joista keskusteleminen helpottaa tulevaa yhteiseloa kämppiksen tai tyttö-/ poikakaverin kanssa.


1. Siivoaminen – Cleaning up the mess


Ei varmaankaan yllätä että tämä on se aihe, joka kiristää asukkaiden välisiä hermoja eniten. On muistettava, että joskus kiireet on vain hyväksyttävä. Liikaa lipsumista ei tietenkään pidä sietää. Kun kaksi supersiistiä tai kaksi Sotku-Samppaa asustavat yhdessä, yleensä saavutetaan parhain taso tyytyväisyydessä siisteyteen. Sitä voisi kutsua siivouskumppaneiden matchiksi. Tiedän myös, että joissakin soluissa tehdään siivouskirjanpitoa. Seinään on kiinnitetty lista, jolloin kaikki näkevät kuka tekee tai kuka lipsuu.


2. Tiskaaminen – Do the dishes, please


Asuessani ystäväni kanssa, sovimme että tiskaamme vuorotellen ja se sopi meille mainiosti. Jotkut haluavat tiskata vain omansa ja sekin on hyvä käytäntö, varsinkin soluasumisessa. Tiskaamisessa napinaa tulee näkemyseroissa siitä, kuinka nopeasti tiskaaminen tulisi suorittaa. Sopikaa kultainen keskitie, jota kaikkien on helppo noudattaa.


3. Kaverit kylässä  – Friends in da house


Keskustelkaa sopiva käytäntö, miten vieraita saa käydä kylässä. Onko hyvä kysyä joka kerta, saako ystävä tulla kylään vai onko kaverit aina tervetulleita? Toinen asia on myös illanistujaisten järjestäminen ja juhliminen. Jos toinen tarvitsee hiljaisuutta, täytyy sitä kunnioittaa ja pitää pippalot silloin jossakin muualla.


4. Kunnioita toisen omaisuutta – Don’t steal


Jos olette avo- tai aviopari teillä voinee olla yhteinen jääkaapin sisältö, mutta solukämppiksillä niin ei yleensä ole. Jos toiselta alkaa mystisesti häviämään ruokaa jääkaapista, sen huomaa aika nopeasti. Kysy siis, jos haluat lainata jotakin. Älä ota ilman lupaa. Yksinkertaista.


5. Unirytmi – Sleeping cycle


Kunnioitetaan toisen unentarvetta. Älä ole itsekäs ja pidä toista valveilla, jotta sinä voisit katsella leffan illan kähmyssä leffan täysillä voluumeilla kotiteatterista. Korvakuulokkeilla kuulee hyvin leffan, itse asiassa vielä paremminkin.


6. Tilan antaminen – Give me my space


Me suomalaiset tarvitsemme usein aikaa itsellemme. Sen tarve vaihtelee ihmisistä riippuen. Jos toinen kaipaa omaa aikaa, on sitä annettava. Rauhaa kaipaavan tulee myös muistaa ilmaista pyytönsä. Ja siihen on kohteliasta vastata myöntävästi. On myös mukavaa tietää toisen aikatauluista. Esimerkiksi milloin kämppis on vaikka viikonlopun poissa, jolloin on mahdollisuus pyytää vapaammin kavereita kylään.

 

 

Blogi

Valitse julkaisun artikkeli liu'uttamalla painiketta.