Puhtaus puoli ruokaa!

Oman asunnon ja sen yhteistilojen sekä parvekkeen siivous on jokaisen asukkaan velvollisuus. Siisteys on myös huomaavaisuutta itseään ja kämppäkavereita kohtaan.


Erityistä huomiota pitää kiinnittää kosteiden tilojen, WC, kylpyhuone ja keittiö, siisteyteen, koska terveysriskit ja kosteusvauriot syntyvät juuri näissä tiloissa. Suihkuverho on pestävä säännöllisesti, sillä esimerkiksi homehtunut verho levittää hometta ympäristöön. Suihkuverho pestään hienopesuohjelmalla (40C).

Suihkun jälkeen on hyvä kuivata lattia lastalla. Tee vikailmoitus havaitsemistasi vioista kylpyhuoneen pinnoitteissa tai laitteissa.

Jätetystä siivouskehotuksesta on asunto siivottava ilmoitettuun päivämäärään mennessä. Ellei siivousta ole tehty, siivoutetaan asunto asukkaiden laskuun.

Lattia ja seinät

Huoneiden lattiat ja seinät on suunniteltu helppohoitoisiksi ja niiden puhtaanapitoon voi käyttää normaaleja pesuaineita. Seinämaalit kestävät kostealla pyyhkimisen, mutta mitkään seinät ja lattiat eivät siedä liiallista veden käyttöä. Vettä ei saa kaataa lattioille eikä muillekaan pinnoille. Mahdolliset teippien ja tarrojen, joilla kiinnittämistä tulisi yleensä välttää, jättämät jäljet on poistettava varovasti pintaa rikkomatta.

Home

Home on tämän päivän vitsaus etenkin huonosti tuuletetuissa ja siivotuissa pientaloissa. Kerrostaloissa homeongelmia voi syntyä kosteissa tiloissa, jos siisteys on pettänyt ja ilmastointi on heikko tai sen toiminta on estetty esimerkiksi jättämällä ilmastointiventtiilit pesemättä tai tukkimalla ne.

Kaikki lika kosteissakaan tiloissa ei kuitenkaan aina ole hometta. Mutta jos epäilet hometta, tee asiasta vikailmoitus, jotta asia käydään toteamassa ja ryhdytään asian vaatimiin toimenpiteisiin. Punahomeen näköinen lika kerääntyy kosteissa oloissa erityisesti kaakeleiden alaosiin. Pesu kerran kuussa pitää lian poissa.

Home pysyy kurissa, kun pidämme paikat siisteinä ja kuivina.

Pyykinpesu ja kuivatus, mattojen puistelu

Pikkupyykin voidaan kuivattaa asunnossa esimerkiksi tätä tarkoitusta varten tehdyillä kuivaustelineillä. Älä kuivata pyykkiä ovien tai pattereiden päällä. Pyykkiä kuivattaessasi muista tuulettaa asuntosi. Vettä valuvaa pyykkiä ei pidä tuoda asuinhuoneisiin.

Mattojen ja vuodevaatteiden tuuletusta varten ovat pihalla tamppaustelineet ja joissakin kohteissa puisteluparvekkeet. Puistelu asuntoparvekkeilla on kielletty.

Asumisopas

Valitse julkaisun artikkeli liu'uttamalla painiketta.