Lämmityspatterit ja patteriventtiilit

Vesikiertoisen lämmitysjärjestelmän säätö on kaksiportainen. Patteriverkoston vesikierto on tasapainotettu linjakohtaisilla ja pattereiden esisäädöillä. Ulkoilman lämpötila ohjaa pattereissa kiertävän veden lämpötilaa. Termostaattiventtiilit täydentävät säädön, jolloin saavutetaan tasainen noin 21 asteen lämpötila kaikissa asuinhuoneissa. Lämpötilaa ei voi termostaattiventtiilistä säätää tätä korkeammaksi vaan ainoastaan matalammaksi.


Termostaatti sulkee ja avaa vesikierron patterissa niin, että huonelämpötila pysyy tasaisena. Tästä syystä patteri saattaa olla välillä lämmin ja välillä viileä, kun termostaatti on havainnut huonelämpötilan riittäväksi ja samasta syystä termostaattia ei saa peittää esimerkiksi verhoilla, koska silloin lämpötila termostaatin lähellä nousee muuta huonetta korkeammaksi ja patteri sulkeutuu ennen aikojaan ja huone kylmenee.

Säädä itse termostaattia vain niissä rajoissa, missä säätönuppi liikkuu esteettä, se ei välttämättä kierry asteikon laidasta laitaan. Termostaattia ei saa avata ja puuttua perussäätöihin. Patterin ilmauksen suorittaa huoltomies. Pidä huolta pattereiden puhdistuksesta. Pöly patterilevyjen välissä estää ilman kierron ja heikentää patterin tehoa.

Asumisopas

Valitse julkaisun artikkeli liu'uttamalla painiketta.